'A Sorstalanság nem lesz Schindler listája'

2002.10.18. 17:50
Koltai Lajos, a Nobel-díjas író könyvéből készülő film rendezője a Sorstalanságról, Kertész Imréről, és a film előtörténetéről beszélt az Indexnek.
Koltai Lajos, a nemzetközileg elismert operatőr a Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című regényéből forgatja első, saját rendezésű filmjét. Az Index tudósítója Kertész Imre sajtótájékoztatóján találkozott a rendezővel, és miután sarokba szorította, interjút készített vele.

Index: A könyv egy gyermek tolmácsolásában mutatja be a haláltáborok világát. Hogyan lehet filmen érzékeltetni a főhős naivitása és a brutális valóság közt feszülő ellentétet?

Koltai Lajos
Koltai Lajos: A filmben is a gyerek szemszögéből tekintünk majd a környező világra. Belülről nézünk kifelé, és ez nem csak azt jelenti, hogy az ő szemével látjuk a dolgokat. A film a főhős belső életét is megmutatja. Ez az igazán nehéz feladat. Amúgy a film képileg visszafogott lesz, nem fekete-fehér, de kerüljük majd a harsány megoldásokat. A Sorstalanság nem olyan lesz mint a Schindler listája. Kopottas hangulatú képeken pereg majd a történet.

Index: A vizuális oldal kidolgozásában segít önnek operatőri tapasztalata, de nem tart-e a rendezés egészének feladatától?

Koltai Lajos: Sokszor felmerült már bennem, hogy filmet rendezzek. Ballai Gusztáv Győztes című forgatókönyvét rendeztem volna először, de aztán a szerzővel adódott nézeteltérések miatt elálltam a tervtől. Az író ragaszkodott hozzá, hogy semmilyen változás ne történjen a szövegben, ez azonban a forgatásnál megvalósíthatatlan.

Index: Kertész Imre mennyire adott szabad kezet önnek?

Koltai Lajos: Imrével közösen alakítottuk ki a forgatókönyvet. Éppen a forgatás kezdetére, jövő őszre végez legújabb könyvével, úgyhogy lesz ideje segíteni a felmerülő kérdésekben. Amúgy a forgatásokon csak látogatóként szeretne jelen lenni, nem akarja a helyszínről követni a munkálatokat. Már kész van az újabb könyvterve, arra fog koncentrálni A filmes részt rám bízza, teljes a bizalom. Hiszen tulajdonképpen ő keresett meg a forgatókönyvvel.

Koltai Lajos és Kertész Imre
Öt éve tervezi, hogy filmet forgat a Sorstalanságból, ő maga írta a forgatókönyvet is. Eleinte egy másik rendezőt kért fel a munkára, engem pedig operatőrként hívott meg a filmet forgató Magic Media. Úgy tudom, Imre elképzelései nem egyeztek az - egyébként hozzám közel álló - rendezővel. Mi egy baráti esten találkoztunk ahol megkérdezte tőlem, mit gondolok a forgatókönyvéről. Kiderült, hogy hasonlóak a koncepcióink, hogy mindketten ugyanúgy képzeljük megvalósítani azt az "új szemszöget", ami a mű egyik legfontosabb eleme. Így lettem a film rendezője.

Index: Ki lesz az operatőr? És mit szólnak terveihez azok a nagynevű rendezők, akikkel eddig dolgozott?

Koltai Lajos: Több operatőr neve is felmerült, egyelőre nem szeretnék konkrétumokat mondani. A Sorstalanság megfilmesítésének ötlete pedig pozitív fogadtatásra talált mindenfelé. Tornatore a forgatókönyv elolvasása után megdöbbenéssel mondta: nem tudta, hogy létezik ilyen szépségű regény a holokausztról. Szabó István - akinek a véleményére nagyon adok - nem mondott semmit. Mikor kérdeztem, miért, azt válaszolta: ehhez nem lehet mit hozzá tenni. Úgy jó, ahogy van.

Index:Mi a véleménye a mű mögött álló alkotóról?

Koltai Lajos: Imre rendkívüli személyiség, felelősen gondolkodó ember. A munka során baráti viszonyba kerültünk egymással. Ő az az ember, aki nagyon látja, mi van itt velünk, és azt képes pontosan ki is fejezni.