Auguszta
-4 °C
2 °C

Nyilvánosságra hozták a Szép magyar könyv 2002 díjazottjainak listáját

2003.06.11. 14:34
Kapcsolódó cikkek (1)
Szexualitás a 20. században, a Hegyek tündére, és a Titanic zenekara a díjazott könvyek közt.
A Szép magyar könyv 2002 pályázat elismeréseit csütörtökön, a 74. Ünnepi könyvhét hivatalos megnyitóját követően adják át Budapesten, az idén ismét a pesti Vigadóban. A megmérettetésre - a hagyományok szerint nyolc kategóriában - ezúttal 74 kiadó 162 kiadvánnyal nevezett, ami a könyves műhelyek és a kiadványok számát tekintve némiképp elmarad a tavalyitól. A gyermekkönyvek kategóriában Petre Ispirescu: A hegyek tündére című, General Press gondozta könyv oklevelet, valamint a Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány különdíját érdemelte ki.

Díjazottak

A tankönyvek versenyében két könyvet jutalmaztak oklevéllel. Tatai Erzsébet: Művészettörténeti ismeretek (Enciklopédia Kiadó), valamint Szabó Péter: Erdély képes története című (Magyar Könyvklub) kiadványt. Az ismeretterjesztő kiadványok kategóriában díjat osztottak, azt a Sík Kiadónál megjelent Buza Péter: Túlparti látomás című könyvnek ítélték. A tudományos művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok versenyében a szakemberek oklevéllel jutalmazták az Akadémiai Kiadónál közreadott kétkötetes Környezet- és természetvédelmi lexikont, e kiadvány kapta a British-American Tobacco Hungary Kft. különdíját. A Magyarország földje című, a Magyar Könyvklub gondozta kötetet szintén oklevéllel ismerte el a zsűri. A könyv nyerte el Mádl Ferenc köztársasági elnöki különdíját.

Az Osiris Könyvtár Társadalom-lélektan, A Titanic zenekara, a Szexualitás a 20. században, a Nem tiltott határátlépések című köteteinek jutalma szintén oklevél lett, illetve a könyvborítókért érdemelte ki a Tamás László tipográfusról elnevezett emlékdíjat. A Terc Kiadónál napvilágot látott Építészet - Elmélet sorozat három kötetét a bírálók oklevélre érdemesítették. A kiadvány jutalma még a Print Papír Kft. különdíja. Díjazott lett a szépirodalmi és ifjúsági könyvek kategóriában a Helikon Kiadó gondozta Portugál levelek című, Mariana Alcoforado könyv.

A bírálóbizottság az Osiris Klasszikusok - Móricz Zsigmond, Friedrich Schiller, Juhász Gyula és Arisztophanész - négy kötetét oklevéllel ismerte el. Az Osiris Kiadó köteteinek különdíjat adományozott a Nemzeti Kulturális Alapprogram. A Corvina Kiadó Durst (Szomjúság) kötetét szintén különdíjban részesítette a Print Papír Kft.

A Művészeti könyvek és albumok versenyében díjat ítéltek a Ma már csak emlék? Budapest 1952-1975 című, a Városháza Kiadónál megjelent kötetnek. Hajdu István: Magyar képzőművészet az ezredfordulón (Athenaeum Kiadó) című könyve okleveles lett, valamint elnyerte Medgyessy Péter miniszterelnöki különdíját. A Mundus Kiadónál megjelent Kós Károly műhelye című, Anthony Gall-kötet a szakmai testület oklevelét és a néhai kormányfőről elnevezett Antall József-emlékdíjat kapta. Lugosi Lugo László munkája, a Klösz György monográfia/fényképek című kiadvány érdemelte ki Demszky Gábor főpolgármesteri különdíját. A könyvet a PolgART Kiadó adta ki.

A bibliofil és speciális kiadványok sorában Hamvas Béla - Szél Ágnes: A bor géniusza című kötet lett díjazott. A köny a Medicina Kiadónál jelent meg.

A X. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, valamint a Veszprém Városi Művelődési Központ különkiállítása látogatóinak szavazata alapján a közönségdíjat a Kincsek a nemzet könyvtárából című, a Magyar Könyvklub - Országos Széchenyi Könyvtár gondozásában megjelent kötet kapta.