Hajóval viszik a koronát az esztergomi misére

2001.07.17. 17:06
A Szent Koronát a millennium tiszteletére, megfelelő biztonsági intézkedések mellett, a Hunyadi nevet viselő hajóval viszik augusztus 15-én Esztergomba a Nagyboldogasszony-napi szentmisére - mondta el Kováts Flórián, a magyar millennium kormánybiztosi hivatalának vezetője kedden az MTI érdeklődésére.
Kováts Flórián ismertetése szerint: Paskai László bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek kezdeményezésére, a Szent Korona Testület június 18-án megtartott ülésén hozzájárult ahhoz, hogy Esztergomban a Szent Korona jelenlétében rendezzék meg az egyházi és állami ünnepséget.

A Szent Koronát az őrzésére az Országházban kialakított szerkezethez hasonló, ám annál kisebb védőeszközben viszik majd Esztergomba - fűzte hozzá Kováts Flórián. Mint megjegyezte, ez a szerkezet az esetleges későbbi szállításokhoz is használható lesz.

A Hunyadi hajó augusztus 15-én a kora reggeli órákban indul Budapestről, és a tervek szerint délelőtt fél tízre érkezik Esztergomba. A bíboros által celebrált szentmise fél tizenegykor kezdődik. A szertartás kivetítőn is látható lesz - ismertette a hivatalvezető.

Elmondta azt is, hogy az Esztergomban tartandó ünnepség keretében Mádl Ferenc köztársasági elnök délben felavatja Melocco Miklós millenniumi alkotását, amely István király megkoronázásának állít emléket.

A Szent Korona az ünnepi mise után déli tizenkét órától délután négyig tekinthető meg a bazilikában, majd délután öt órakor a Hunyadi hajó visszaviszi Budapestre. Útja során a köztársasági őrezred rendőrei védik - közölte Kováts Flórián. A koronát szállító feldíszített hajót a határőrség, a honvédség és a rendőrség hajói kísérik majd - derült ki a hivatalvezető szavaiból.