Musical készül a Mohamed-karikatúrából

2007.10.03. 11:28
Musicalben dolgozná fel a prófétarajzai miatt az iszlám világban felcsapott szélsőséges indulatokat Lars Vilks. A svéd képzőművész nyilatkozata szerint a zenés darabban megjelenne az iráni elnök, a svéd kormányfő és szerepet kapnának az al-Kaida terroristái is.

"Egy musical jár a fejemben. Szerintem ez segítene kibeszélni a dolgot" - mondta a 61 éves svéd szobrász, akinek fejére az augusztus 19-én megjelent rajzai miatt 100 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki Abu Omar al-Bagdadi, az al-Kaida iraki vezetője.

Vilks kutyatesttel ábrázolta Mohamed prófétát egy svéd újságban. A kutya tisztátalan állatnak számít a muzulmán hívők szemében, ráadásul az iszlám törvények tiltják a próféta ábrázolását - még akkor is, ha kedvező színben tüntetik fel -, mivel hitük szerint ez bálványimádáshoz vezethet.

A muzulmánoknak meg kell érteniük

Az öntörvényű alkotó az őt ért fenyegetések miatt rendőri védelmet kapott, és tartózkodási helye is titkos, ám kijelentette, hogy nem fél. "Próbálják megfélemlíteni az embereket. Ez az elsődleges céljuk" - magyarázta, de hozzátette, hogy ugyanakkor tisztában van a rá leselkedő veszéllyel.

A svéd képzőművész szerint a nyugaton élő muzulmánoknak meg kell érteniük, hogy az efféle gúnyolódás nem ellenük irányul, egyszerűen annak az elvnek az érvényesítéséről van szó, hogy a világnak ezen a részén bármit ki lehessen figurázni, akár a vallást is.

A musicalben szerepelnének az iráni- és a svéd kormányfő, valamint az al-Kaida terroristái is.