Hatvanöt éves lenne Bruce Lee

2005.11.25. 10:37
Bruce Lee csak öt filmet forgatott, mégis a huszadik század egyik legismertebb kulturális ikonja lett. Az ifjú csacsacsabajnok, későbbi harcművész a legújabb elméletek szerint gyógyszerérzékenység áldozata lett, rajongói azonban máig gonosz szellemekről vagy a kínai maffia bosszújáról beszélnek.

Hatvanöt éve, 1940. november 27-én született San Franciscóban Lee Jun Fan, avagy ahogy a világ megismerte: Bruce Lee, a harci filmek legnagyobb sztárja, a modern populáris mozikultúra egyik meghatározó alakja. A kínai apa és német-kínai anya gyermeke a Sárkány évében és a Sárkány órájában látta meg a napvilágot, a Bruce nevet a kórházban az ápolónőktől kapta. Egyéves korában a család visszatért Hongkongba, ahol az apa a kínai opera népszerű sztárja volt, és a kis Bruce is több filmben szerepelt gyermekként. A legenda szerint 12 évesen egy utcai banda alaposan elverte, ezután kezdett komolyan a kungfuval foglalkozni. Öt éven át tanult egy helyi mesternél, egész életében ez volt az egyetlen formális képzés. Kiegészítésként táncolt, Hongkong csacsacsabajnoka volt; e tudásának jó hasznát vette, amikor tizennyolc éves korában, száz dollárral zsebében Amerikába indult szerencsét próbálni: a hajón táncoktatóként kereste kenyerét.

Előbb a San Franciscó-i Chinatownban dolgozott egy étteremben, majd Seattle városában beiratkozott az egyetemre és kungfuiskolát nyitott. A helyi edzőtermek nem vették jó néven a rivális feltűnését, az egyiknek a vezetőjével meg is kellett küzdenie. A párviadalt három perc alatt megnyerte, de még ezt az időt is túl hosszúnak találta, ezért kidolgozta saját stílusát, a Jeet Kune Dót. Lee leghíresebb technikája az "egyinches", azaz egyhüvelykes ütés volt: az egész közelről indított ütés a nála sokkal súlyosabb ellenfelet is méterekkel röpítette hátra. Emellett annyira gyors is volt, hogy a partnere kinyitott tenyerére tett pénzérmét ki tudta cserélni egy másikra, amíg az ökölbe szorította kezét. Bruce Lee nem volt nagy termetű ember: 171 centi magas volt, és halálakor alig nyomott többet hatvan kilónál.

Kínai hős

1964-ben szerzett filozófiai diplomát, ekkor már házasember volt, későbbi feleségével az egyetemen ismerkedett meg. Eközben versenyeken vett részt és számos hollywoodi híresség edzője lett. Tanítványai révén kapott szerepet előbb a Green Hornet (Zöld Lódarázs) című tévésorozatban, amely ugyan egy év után abbamaradt, de ekkor már több rajongói levelet kapott, mint a főszereplő. 1969-ben szerepelt a Marlowe című filmben, az ígéretes pálya azonban megtört, amikor David Carradine elhalászta előle a Kung Fu című tévésorozat főszerepét.

Bruce Lee visszatért Hongkongba, ahol helyi filmekben kamatoztatta tudását. A Nagyfőnök és a Tomboló ököl amilyen kevés pénzből készült, annyira sokat hozott a konyhára, a helyi közönség tódult a mozikba, hogy lássa a kínai hőst, aki legyőzi japán és európai ellenfeleit. Ezután következett az általa írott és rendezett A Sárkány útja, amelyben szerepelt - akkor még gonoszként - Chuck Norris is.

Gonosz szellemek

A siker felkeltette Hollywood figyelmét, a Warner Bros villámgyorsan megíratta a Bruce Lee testére szabott, de a nyugati közönség számára is könnyen fogyasztható A Sárkány közbelép forgatókönyvét. Minden idők talán legnépszerűbb kungfufilmjében Lee egy drogkereskedőn áll bosszút, aki meggyilkolta nővérét. A cél érdekében egy erődített szigeten kell utat törnie-rúgnia a gonosz fészkéig, a végső leszámolásra egy tükörlabirintusban kerül sor.

A forgatást 1973 elején fejezték be Hongkongban, az utómunkálatok során Lee feltűnően fáradtnak és rosszkedvűnek tűnt. 1973. július 20-án egy átdolgozott éjszaka után fejfájás elleni tablettát vett be, de már nem tért magához. Aznap este hivatalosan halottnak nyilvánították, a halál okául agyvérzést jelöltek meg, amelyet gyógyszerérzékenység okozott. Halála megdöbbentette rajongóit, akik gonosz szellemek művéről, átokról, mások a kínai maffia, a triád bosszújáról kezdtek beszélni. Meggyőződésük még erősebb lett, amikor Lee szintén színész és harcművész fia, Brandon 1994-ben egy filmforgatáson ugyancsak titokzatos baleset áldozata lett, amikor vaktöltény helyett éles lövedékkel löttek rá egy jelenetben.

Time-listára került

A csak Bruce Lee halála után bemutatott A Sárkány közbelép olyan óriási kasszasikernek bizonyult, hogy a halálakor éppen forgatott új filmjének már meglévő jeleneteiből összeállították a Halálos játszma című filmet (ebben viseli a híres sárga kezeslábast, amihez hasonlót Uma Turman is magára öltött a Kill Billben). A halott sztárt több jelenetben hasonmások és homályos felvételek helyettesítették.

Bruce Lee életében csak öt filmet forgatott, hatása mégis felmérhetetlen a modern filmművészetre. Az ezredfordulón bekerült a Time magazin hősökről és jelképekről összeállított százas listájára. Hangját szinte soha nem lehetett hallani: filmjeit (az utolsó, Halálos játszma kivételével) hang nélkül vették fel, és később keverték alá a szinkront. A harcművésznek emlékműve van Boszniában és múzeuma Kantonban.