Káosz, mint gyerekszoba

2003.02.13. 16:29
Egy kis néger gyerekkatona vérzáporos utazása a teljes civilizációs összeomlásban, a huszadik század végi Afrikában, Libériában és Sierra Leonében ahol egyébként máig változatlan a helyzet.
A teljes cím tehát: Allah nem köteles méltányosnak lenni az evilági dolgokban. Így aztán csöppet sem méltányos, felelősség sem terheli.

1993 júniusa van, Libériát Samul K. Doe, Charles Taylor, Prince Johnson, és El Hadzsi Koroma uralja. Aljas banditák egytől egyig, katonákból és gyerekekből álló hadseregekkel harcolnak egymás és a lakosság ellen, ULIMO az NPFL ellen, az ECOMOG bárki ellen, a RUF mindenki ellen. A diktátorok és hadurak forró barátsággal fogadják és/vagy széttépetik tömeggyilkos kollégáikat. Törzsi pokol az egész, ahol minden azon múlik, hogy honnan jön valaki.

A lakosság pedig középkori sötétségben él. Ahmadou Kourouma nem totojázhat, egyenesen mocsokba nyomja a tisztelt olvasó arcát. Kunyhójuk előtt az elbeszélő Birahima üszkösödő édesanyjával kergetőzik, aki egykor majdnem elvérzett a beavatási szertartással járó excisióba. Ezen a helyen a mohamedánok is progresszív arcoknak tűnnek.

Birahima kis néger, mert a franciák így hívják azt, aki nem nagyon tud franciául. Három szótárral írja meg életét, amely ultrakegyetlen pikareszk (ld.: nem köteles). A szótárba való kapaszkodás rendkívül meghatározó hangulatilag és nyelvileg is: a szöveget átszövi a bennszülött nyelvezet.

A családi tanács szerint anyja halála után Birahimának nagynénje viseli gondját. A fiúnak csak fel kell kutatnia őt, miközben különféle hadurak seregeiben gyerekkatonáskodik. Többek között Sierra Leone-ba látogat, ahol ebben az időben egy Foday Sankoh nevű őrült az állampolgárok kezeinek szisztematikus levágásával igyekszik megakadályozni az általános demokratikus választásokat.

Mindehhez csak azt a sajnálatos tényt kell hozzáfűzni, hogy mindez sajnos nem kitalálmány, vagy egészen pontosan kitalálmány hányadosa aggasztóan alacsony.

A történetet Ahmadou Kourouma gyerekkatonák emlékezései alapján írta. Ő maga egyébként 76 esztendős, bár bizonyos források szerint csak 63. A francia hadsereg katonájaként Indokínában harcolt, később nyugat-afrikai országokban bankárkodott. Allah nem köteles... című regénye 2000-ben elnyerte a Renaudot-díjat.

Ahmadou Kourouma: Allah nem köteles...
fordította: Takács M. József
Ulpius-ház 2002
1780.- Ft