Jenő
-3 °C
6 °C

Mintás padokat Magyarországra!

2007.05.03. 09:24
A Szeged utcáit átformáló street artos, Kovács Gergő első kiállítását nyitja meg csütörtökön egy plüssállat. A kiállítást az éles szemű közönség nem csak a budapesti Liget galériában, hanem néhány pesti házfalon is láthatja. A Kétfarkú Kutya Párt vezetője továbbra is ellenáll a pénznek, és legális utcai művészetet tervez.

Egy egész várost matricáz tele kedvenc street artosunk, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) vezetője. Az akció veszélyességi fokát csökkenti, hogy a város falapokból és hungarocellből készült egy galériában.

A Kis-Magyarországról, a viccesen átalakított közlekedési tábláiról és álhirdetéseiről ismert Kovács Gergő ugyanis első kiállítását nyitja meg csütörtökön a Liget galériában. Mivel a galéria sem nincs Szegeden, sem pedig nem köztér, a pártvezető sokáig gondolkodott, hogy elvállalja-e a felkérést.

"Ez végül is galéria, úgyhogy nem illik ide, amit csinálok" - erősítette meg azt a korábbi kijelentését, hogy a Szegeden látható munkái nem művészeti alkotások. Ezért döntött végül úgy, hogy ugyanazt csinálja, amit egyébként, csak kicsiben. Így a galériában felépíti egy város 1:5 méretarányú makettjét, amiben elhelyezi munkáinak kicsinyített mását.

Itt minden buszmegállóban plakátok lógnak "Itt egy fa van. Miért nem autópálya?" felirattal, a közlekedési táblán zebra megy át az ember alakú felfestésen, a tereken pedig pénzérmékből összeragasztott Bábel tornya lesz.

"Terveztem egy másik szobrot is. Magas talapzaton egy fegyver áll majd, mutatva, hogy miről is szól a dolog" - mesélt az egyik, még el nem készült munkájáról az alkotó, bizonytalanul megjegyezve, valószínűleg egész éjszaka dolgozni fog, hogy a másnapi megnyitóra befejezze a makettvárost.

Ez egy kemény világ

A kiállítással párhuzamosan odakint, a való világban is elhelyezett néhány plakátot, miközben kiderült, Budapest keményebb terep Szegednél.

"Már az első fél órában elkaptak a közterületesek, és elkobozták, ami nálunk volt. Kaptunk egy átvételi elismervényt, amin rajta volt, hogy elvettek tőlünk 2 darab hirdetményt, a vonatokat direkt nem takarítjuk felirattal" - mondta a pártelnök, miközben az eladó termékek árlapjainak keresett egy szabad felületet. A lapon munkájának melléktermékeit kínálta megvételre. A régi sablont, alátétnek használt fémlapot, félbetépett matricát százmilliókért árulta az alkotó. Vettem a poént, de közben felfedeztem egy 11 millós tételt is.

"És mi van, ha ezt az összeget valaki kifizetné?" - utaltam az angol sztár street artos, Banksy árverési sikereire, ahol a művész fontmilliókat kaszált az utcáról ismert munkáival.

"Akkor arra a cikkre már most ráírom, hogy eladva" - mondta elgondolkozva Kovács Gergő, és én már nem lepődtem meg. Az alkotó saját pénzből, olcsó és gyűjtött anyagokból dolgozik a kiállításán is, és továbbra sem hajlandó összeszűrni a levet a gazdasági élettel.

"Amit Banksy csinált, az cinikus húzás volt. Értem, hogy mit akart ezzel mondani. De így abba is belerúgott, aki szereti a munkáit, nem csak a sznob és gazdag hülyékbe."

Kovács Gergő szerint mostanra leült a magyar street art. Az évek óta majomfejeket matricázó srác például megvásárolható pólót és jelvényt csinált a majomfejből, és így a munkája tulajdonképpen a termékek gerillamarketingje, vélte.

Unszolásunkra, hogy ha valaki mégis tuszkolná rá a pénzt, mit kezdene, végül elárulta, tervezi hogy létrehoz egy alapítványt, azt lehet majd támogatni. Az alapítvány "legális street artot" folytatna, azaz Szeged köztereit alakítaná át.

"Itt a mondanivalót vissza kellene fogni. Inkább dekoráció lenne. Például reklámhelyeket alakítanánk ki, amelyeken környezetvédelmi dolgokat lehetne hirdetni, olyan felületeket csinálnák, amelyeken lehetne matricázni, lefestenénk a kopott utcai tárgyakat. Mindezt akár a város beleegyezésével.

Az a cél, hogy Szeged utcái jobban nézzenek ki. Ehhez nem kell sok pénz, Szegeden pár millió forint elég lenne. Csinálnánk például mintás padokat. Magyarországon minden pad egyszínű. Miért ne lehetne a padokon minta? Biztos lenne, aki szívesebben ráülne, és olyan is, aki szívesen festene ilyet."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?