Egyelőre az Egri csillagok a legnépszerűbb könyv

2005.04.24. 00:25
Gárdonyi Géza Egri csillagok című könyve nyerte a Magyar Televízió A Nagy Könyv című műsorának első fordulóját. Az decemberre derül ki, melyik Magyarország kedvenc könyve 2005-ben.

Lezárult A nagy könyv olvasásnépszerűsítő játék első fordulója; a Magyar Televízió szombat esti élő műsorában ismertették a top100-as listát, a magyar olvasók száz kedvenc könyvét. A leadott szavazatok alapján az első három helyezett - sorrendben - Gárdonyi Géza Egri csillagok, Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk és J. R. R. Tolkien A gyűrűk ura című regénye lett.

Decemberben lesz végeredmény

A február végén kezdődött, kilenc hónapon át tartó játékos szavazási mozgalom végén kiderül, melyik Magyarország kedvenc könyve ebben az évben. A top150-et - 75 világirodalmi és 75 magyar alkotás listáját - előző este hozták nyilvánosságra, közülük 50-50 jutott tovább a top100-as csoportba. A sorrenden az utolsó napon is, a műsor végéig módosítottak a telefonon, illetve sms-ben leadott szavazatok.

Az mtv és az m2 csatornán egyidejűleg sugárzott műsorban tíz meghívott irodalombarát "védnök" - közöttük Bozóki András kultuszminiszter, Bálint András színész, Katona Klári énekes, Lator László költő és Varnus Xavér orgonaművész - érvelt azon könyvek mellett, amelyeknek szerintük feltétlenül tovább kell jutniuk.

A miniszter az Édes Annát preferálta

Lator László azt mondta, elsősorban Lev Tolsztoj Háború és békéjét szeretné bent tudni a legjobb százban, Bozóki András megállapította, az Édes Anna Kosztolányi Dezsőtől, amire ő is szavazott, szerepel a listán. A műsorban elhangzott, hogy a magyar játék "megelőzte" a BBC mintául szolgáló The Big Read programját: jóval többen szavaztak az első fordulóban a 10 milliós Magyarországon, mint a 60 milliós Nagy-Britanniában.

Mint az MTI a műsor végén megtudta, Magyarországon az sms-voksokkal együtt összesen csaknem 400 ezer szavazat érkezett be, ami azt jelenti, hogy az ország minden 25. polgára szavazott (a brit játékban, ahol nem kettő, hanem csak egy regényre lehetett voksolni, 140 ezer szavazat gyűlt össze az első fordulóban).

Felolvasólánc a könyvfesztiválon

A Nemzeti Kulturális Alapprogram kortárs irodalmi felolvasóláncot szervez vasárnap a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon; a műsorban nyilvánosságra hozzák annak a harminc magyar írónak a nevét, aki a legtöbb szavazatot kapta. A Regények csatája címmel május 3-án új sorozat kezdődik A nagy könyv játék keretében. A hetente kétszer, kedden és csütörtökön jelentkező félórás műsorban az "irodalmi bíróságokon" két védő, Lévai Balázs újságíró és Réz András esztéta segítségével egy-egy kiválasztott regény kerül "esküdtszék" elé a top100-as listáról.

A védők célja meggyőzni az esküdtszéket, a vendégeket és a nézőket, hogy az általuk ismertetett regény méltó a támogatásra. A top100-as lista ismertté válása után új szavazási forduló kezdődik A nagy könyv mozgalomban; június 11-én derül ki a 12 kedvenc könyv címe és a műsorfolyam befejező adásában, december 17-én dől el, melyik regény nyeri el a Magyarország kedvenc regénye 2005-ben címet.