Nemzeti Színház: Schwajda megy, Verebes jön?

2002.05.23. 22:50
Egyelőre nem lehet tudni, hogy ki igazgatja majd június 1-től a Nemzeti Színházat, mivel a kedden hivatalba lépő új kulturális miniszter tényleges munkakezdéséig nem kíván nevekről nyilatkozni a poszt kapcsán. A Magyar Nemzet szerint Verebes István és Huszti Péter is esélyes arra, hogy szerepet vállaljanak az intézmény vezetésében.
A Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent információ szerint a Nemzeti Színház megbízott igazgatójául Huszti Péter színművészt, a művészeti vezetőjének pedig Verebes Istvánt kérték fel.

Kazal János, a kulturális tárca leendő kabinetfőnöke megjegyezte: Görgey Gábor május 27-én teszi le a hivatali esküt, és május 28-diki hivatalba lépéséig nem kíván nyilatkozni egyetlen konkrét kérdésben sem.

Görgey Gábor az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága előtti szerdai meghallgatásán közölte: mivel Schwajda György igazgatói megbízatása a Nemzeti Színháznál május végén lejár, június 1-jétől valószínűleg kineveznek egy megbízott igazgatót, és az év végéig lebonyolítják a pályázatot, hogy legkésőbb január 1-jétől új vezetőt kapjon az intézmény.

A tárcavezetői poszt várományosa a Magyar Hírlap szombati számában közölt nyilatkozata szerint a Nemzeti Színház ügyében "megszondáztatná" a színházi világot, hogy kit látnának szívesen a teátrum élén, és milyen koncepcióra lenne szükség a színházban.

Görgey Gábor akkori nyilatkozatából kiderült: tudomása szerint Schwajda György nem akar a Nemzeti élén maradni, "de nem is lenne jó üzenet", ha marasztalná.

A lap több szóba jöhető nevet említett az igazgatói posztra, így Bálint Andrást, aki az Erzsébet térre tervezett színházat vezette volna, de esélyesként nevezték meg Huszti Pétert és Zsámbéki Gábort is.