Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Nemzeti Színház: Schwajda megy, Verebes jön?

2002.05.23. 22:50
Egyelőre nem lehet tudni, hogy ki igazgatja majd június 1-től a Nemzeti Színházat, mivel a kedden hivatalba lépő új kulturális miniszter tényleges munkakezdéséig nem kíván nevekről nyilatkozni a poszt kapcsán. A Magyar Nemzet szerint Verebes István és Huszti Péter is esélyes arra, hogy szerepet vállaljanak az intézmény vezetésében.
A Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent információ szerint a Nemzeti Színház megbízott igazgatójául Huszti Péter színművészt, a művészeti vezetőjének pedig Verebes Istvánt kérték fel.

Kazal János, a kulturális tárca leendő kabinetfőnöke megjegyezte: Görgey Gábor május 27-én teszi le a hivatali esküt, és május 28-diki hivatalba lépéséig nem kíván nyilatkozni egyetlen konkrét kérdésben sem.

Görgey Gábor az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága előtti szerdai meghallgatásán közölte: mivel Schwajda György igazgatói megbízatása a Nemzeti Színháznál május végén lejár, június 1-jétől valószínűleg kineveznek egy megbízott igazgatót, és az év végéig lebonyolítják a pályázatot, hogy legkésőbb január 1-jétől új vezetőt kapjon az intézmény.

A tárcavezetői poszt várományosa a Magyar Hírlap szombati számában közölt nyilatkozata szerint a Nemzeti Színház ügyében "megszondáztatná" a színházi világot, hogy kit látnának szívesen a teátrum élén, és milyen koncepcióra lenne szükség a színházban.

Görgey Gábor akkori nyilatkozatából kiderült: tudomása szerint Schwajda György nem akar a Nemzeti élén maradni, "de nem is lenne jó üzenet", ha marasztalná.

A lap több szóba jöhető nevet említett az igazgatói posztra, így Bálint Andrást, aki az Erzsébet térre tervezett színházat vezette volna, de esélyesként nevezték meg Huszti Pétert és Zsámbéki Gábort is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!