Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Schwajda egyeztetett Orbánnal távolmaradásáról

2002.03.19. 10:19
A Népszabadság úgy tudja, hogy Schwajda György, az új Nemzeti Színház igazgatója tiltakozásnak szánta, hogy nem vett részt a nyitóelőadáson. A direktor előzőleg egyeztetett Orbánnal.
A Nemzeti Színház nyitóelőadásán, Az ember tragédiája premierjén nem jelent meg az új teátrum igazgatója, Schwajda György kormánybiztos, akinek a díszpáholyban lett volna a helye. A színház művészeti főtitkára, Márton Éva közölte, hogy az igazgató szabadságát töltötte. Csak erre a rövid pihenőidőre telt, tegnap már a szombaton bemutatásra kerülő Shakespeare-színmű, A vihar világítópróbáján vett részt.

Nem tetszett neki

Jóllehet korábban a Nemzeti Színház Rt. cáfolta, hogy Schwajda György nem értett egyet a díszbemutató élő közvetítésével, amelyre szerződést is kötött a színház és a Magyar Televízió, az adás előkészítése során azonban az igazgató már nemtetszését fejezte ki.

Ennek az volt következménye, hogy Schwajda György nem jelent meg az avató előadáson. A Népszabadság úgy tudja: tiltakozásnak szánt lépését előzetesen egyeztette Orbán Viktor miniszterelnökkel, vagyis nem olyan magándöntés volt, amely a kabinet neheztelését vonná maga után.

A társulat

A Népszabadság érdeklődött a Nemzeti Színház szerveződő társulatáról is. Erről Márton Éva elmondta, hogy a jövő évadra szóló szerződésüket már hatan - Törőcsik Mari, Molnár Piroska, Tóth Auguszta, Szarvas József, Rátóti Zoltán és Stohl András - aláírták. Előrehaladott tárgyalások folynak Básti Julival, Nagy-Kálózy Eszterrel és Ráckevei Annával is.

Egyelőre nem határozták meg az évadra szerződött színészgárda létszámát, de valószínűleg húsz-egynéhány főből áll majd. A főtitkár szerint egyetlen rendezővel sem kötöttek éves szerződést, így a híresztelésekben szereplő Vidnyánszky Attilával, a Bánk bán színre állítójával sem.