Kerülj a szemem elé!

2000.06.26. 13:27
Az átlagos nagy magyar hivatalos filmszemle izzadt unalmával szemben az OFF-on legalább néha a szemed elé kerül egy eredeti munka. Ha a többi csapnivaló is, legalább rövid. A nevezési díj nem haladja meg a jelentős tételt, a pálya szabad: július 31-ig bárki beküldheti forgatókönyvét, filmjét. Az OFF '00-t idén szeptember 29. és október 1. között rendezik meg - a több tízmillióért felújított Blue Box-ban.
Protokoll gálavacsorák és könnyedén-vadul repkedő milliók, politikai csatározások és hajtépéssel egybekötött témalenyúlás után kiizzadt csapnivaló forgatókönyvből nézhetetlen dögunalmak születnek - ez egy átlagos nagy magyar hivatalos filmszemle szubjektív cinematográfiai mérlege.

Az Open Film Festivalon azonban legalább néha a szemed elé kerül egy eredeti film, amiért viszont könnyeket illik ejteni. A többi, ha rossz is, legalább rövid.

A nevezési díj nem haladja meg a jelentős tételt, a pálya szabad: július 31-ig bárki beküldheti treatmentjét, forgatókönyvét, filmjét. Az OFF '00 idén szeptember 29. és október 1. között rendezik meg - a több tízmillióért felújított Blue Box-ban.

OFF - számok

OFF '97: 290 magyar film (48 óra); 10 külföldi film (4 óra); 42 forgatókönyv; kb. 1.500 látogató; több mint 30 díj
OFF '98: - 100 magyar film (36 óra); 50 külföldi film (13 óra); 15 forgatókönyv; kb. 3.000 látogató; több mint 30 díj

A '97 óta évente megrendezett fesztivál alapötlete nem változott: nyílt, mert nincs elôzsűri, a nevezésnek nincsenek kritériumai. A program idén is szerepelhenek egy snittes scatchek és marathoni filmeposzok, jelentkezhetnek függetlenek, műkedvelők és vérprofik. Műfaji megkötés nincs - mondta el Sárdi Dániel, OFF.

Szárnyalj szabadon - a nevezési díj is inkább jelképesnek mondható. '97-ben ingyenes volt, tavaly alkotónként ezer forint, idén beküldött pályamunkánként ezer forint a regisztráció.

Nevezési határidõ és a filmek beküldési határideje: 2000. július 31, a a befizetést igazoló csekket legkésõbb augusztus 30-ig kell elküldeni. Ez a tétel pontosan 1000 Ft. Alkotásonként.

A szervezőknek egyetlen határozott kérése van: a filmeket VHS formátumban várják - függetlenül az eredeti nyersanyagtól.

A tavalyi Kutyasétáltató néni témában meghirdetett külön kategória után idén Napfogyatkozás és - kinek mit jelent Park"olo" fogalomkör a konkrétum.

Sárdi Dániel azt is elmondta, hogy az idei OFF-buli, ha elkészülnek addigra, egyben a több tízmillióért felújítandó Blue-Box megnyitója is.

Miután OFF-ék és a Tilos Rádió közös pályázaton elnyerte a tavaly bezárt art-mozi üzemeltetésének lehetőségét (az utolsó megmozdulás tavaly épp az OFF volt), kulturális szórakoztató központot csinálnak belőle.

Sárdi Dánielék színvonalas, kényelmes, minden technikával felszerelt kulturális központot álmodtak a lepukkant mozi helyére: 120 főt befogadó, kényelmes nagyterem, 40 fős kisterem lesz az új moziban, Internet kávézó, web-stúdió, hangstúdió lesz a Blue Boxban az OFF irodája és a Tilos Rádió stúdiója mellett.

A moziban mindent vetítenek majd, amit más, hagyományos mozikban nem, ígéri Sárdi Dániel, OFF.