Elmaradt a pekingi Turandot az operában

2004.11.08. 15:04
Elmaradt pénteken a Magyar Állami Operaházba meghirdetett Pekingi Opera Turandot előadása, mert szervező cég nem tette le a szükséges anyagi garanciákat - értesült a Népszava. A Pescor International Koncert kft. szervezésében négy előadást hirdettek, hétfő este Győrben lesz a következő.
A múlt héten az Erkel Színházban a jegyek kiadása előtt lemondták az előadást, mert a szervező cég nem tette le a szükséges anyagi garanciákat - mondta Fülöp Attilától a Magyar Állami Operaház ügyvezető igazgatója. Az Operaházba vasárnap estére meghirdetett előadás esetében viszont az utolsó pillanatig, péntek délutánig haladékot adott az Operaház vezetése a szervező Pescor cégnek, amely végül nem tudta felmutatni a szükséges hat és fél milliós összeget, a terembérlet és a műszaki költségek díját.

Ekkor döntött úgy az Operaház vezetése, hogy visszatartja a jegybevételt, és lemondja az előadást. Az eladott jegyekből, mintegy kétmillió forint folyt be, melynek felét korábban már a szervező cég kérésére átutalt az Operaház a Pescor részére. Fülöp Attila hozzátette a náluk lévő egy millió forint erejéig visszaváltják a jegyeket, akik későn érkeznek, már a Pescortól kell kérniük a pénzüket.

Pesti Attila a szervező cég vezetője elmondta, átvette az Operaháztól a jegybevétel egy részét. Kijelentette a károsultaknak a jegy megváltásának helyszínén, azaz az Operaházban kell visszaváltaniuk jegyeiket. Pesti szerint az előadás azért maradt el, mert az Operaház vezetése "bezárta előttük a ház kapuját". Azt ugyan elismerte, hogy nem fizette ki a megadott időre az előleget, melyet azzal indokolt, hogy az Operaház teljesíthetetlen ultimátumot adott számára.

Hétfő este 8 órára hirdették meg a Győri Nemzeti Színházba a Pekingi Opera következő vendégjátékát. Tichi László gazdasági igazgató az Index kérdésére elmondta, az előadás nem marad el.