Judit
2 °C
7 °C

Megnyitotta kapuit a Petőfi Irodalmi Múzeum és Kortárs Irodalmi Központ

2000.12.01. 11:14
Ismét megnyitotta kapuit a Petőfi Irodalmi Múzeum és Kortárs Irodalmi Központ. A két évig tartó rekonstrukciós munkák után az intézmény hat kiállítással várja a közönséget a magyar klasszicista építészet egyik remekeként számon tartott V. kerületi Károlyi palotában.

A múzeum egyik fontos célja, hogy a látogatókat visszaszoktassa az intézménybe -mondta Ratzky Rita, a múzeum új főigazgatója, amelynek miután már nem gyakorolja a Károlyi palota kezelői jogát, valójában kisebb helyen kell működnie a korábbinál. A szűkösebb körülmények ellenére a főigazgató reményét fejezte ki, hogy Hankiss Ágnessel a Károlyi palota főigazgatójával, elfogadható kompromisszum születik majd. Hankiss erre nem tudott reagálni, mert nem jelent meg az ünnepségen. Rockenbauer Zoltán kultuszminiszter pedig úgy fogalmazott, hogy a millennium évében minden ünnep kettős örömet jelent, mert az valaminek a kezdete és egyben vége.

A mintegy 2 milliárd forintos beruházást régészeti feltárás előzte meg a palota udvarán: a Budapesti Történeti Múzeum régészei több történeti kor emlékeit hozták napvilágra. A két éves felújítási munkálat az épület minden részét érintette: megújultak a kiállítótermek, az irodák, a műtárgyvédelmi műhelyek, korszerűsödött a hangstúdió, és rekonstruálták az un. történelemi tereket, a palotasori termeket.

A Károlyi palota megnyitására alkalmából hat irodalmi tárlatot mutat be az intézet. A Vörösmarty verstárlat, az állandó Petőfi Sándor kiállítás, a Jókai világai elnevezésű, illetve a magyar irodalom proféciái gondolatkörben megrendezett tárlat, a Márai Sándor, valamint a Szabó Lőrinc életművét megidéző tárlatot.

A "Ment-e a könyvek által a világ elébb?" című Vörösmarty verstárlat a költő születésének 200. évfordulóját köszönti. Ez alkalomból a múzeum pályázatot írt ki, amelynek témájaként Vörösmarty: Gondolatok a könyvtárban című versét jelölte meg. A tárlat Vörösmarty verse és kéziratai mellett a pályázatra született alkotásokat mutatja be. A kiállítótérben elhelyezett számítógépeken pedig Vörösmarty összes műve olvasható.

Az állandó Petőfi-kiállítás eddig nem látott gazdagságban mutatja be a költő világát. A kiállításon az érdeklődő megismerkedhet a reformkori Magyarország, az egykori Pest-Buda polgárosodó irodalmi életével és bepillantást nyerhet Petőfi és Szendrei Júlia közös otthonába.

A Márai Sándor kiállítás az irodalmár születésének 100. évfordulója előtt tiszteleg. Márai személyes tárgyai mellett CD-ről maga az író is megszólal, és olvasható néhány részlet a Szabad Európa Rádióban adott előadásából.

A Jókai világai című kiállítás a pályája csúcsán álló író életébe enged betekintést, és eddig ismeretlen dokumentumokat tár fel a Habsburg családhoz fűződő viszonyáról.

A jövő század regénye/reménye című kiállítás azt mutatja be, hogy a magyar irodalom a XIX. század közepétől miként képzelte el a jövőt, mitől féltek, mit vártak, reméltek az új évszázad eljövetelétől a költők és az írók.

A Szabó Lőrinc: Tücsökzene címmel megrendezett kiállítás a költő születésének 100. évfordulója alkalmából nyitott kaput. A Petőfi Irodalmi Múzeumban 1967 óta nem rendeztek Szabó Lőrinc kiállítást. Az azóta eltelt 33 év alatt az irodalomtudomány feldolgozta a költő kéziratos hagyatékát, és szinte a teljes életművét.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?