Műemlékvédelmi díjat kapott a szegedi főpályaudvar

2008.04.21. 16:40
ICOMOS-díjat kapott a szegedi vasúti főpályaudvar, amit 2006-ban újítottak fel 1,3 milliárd forintból, javarészt uniós támogatásból.

A Műemlékvédelmi Világnap pénteki nyitó rendezvényén ICOMOS-díjat kapott a szegedi vasútállomás felvételi épülete. Felújítását, műemléki helyreállítását és modernizálását példaértékűnek ítélte meg a zsűri, közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága.

Az eredeti stílusban felújított, 2005-ben műemlékké nyilvánított épületet két évvel ezelőtt adták át újra az utazóközönségnek. Az összesen 1,3 milliárd forintból elvégzett rekonstrukcióhoz Szeged önkormányzata százmillió forinttal járult hozzá.

Az ICOMOS az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete. A párizsi székhelyű szervezet a Világörökség Bizottság állandó műemlékvédelmi szakértő intézménye. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a nemzetközi szervezet egyik legnagyobb és legbefolyásosabb tagszervezete. Tagjai a magyar műemlékvédelem meghatározó szakemberei: építészek, régészek, művészettörténészek, kertépítészek, restaurátorok, történészek, vegyészek, geológusok, statikusok és a műemlékvédelemhez kapcsolódó minden más szakág képviselői.

A pályaudvar a 2006-os átadáskor

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla