Szimmetrikus Budapestet nézegetnek a bajorok

2006.05.10. 11:15
A márciusban indult németországi magyar kulturális évad eseményei közül az egyik Pump Károly fotókiállítása Bajorországban. A Lánchídról, a Hősök teréről és a többi nevezetességről készült nagyformátumú képet néhány nap múlva egy ingolstadti hídon állítják ki.

A németországi magyar kulturális évad számos rendezvénye közül az egyik Pump Károly fotókiállítása. Két szokatlannak nevezett helyen lehet megtekinteni nagyformátumú, méteres fotóit: a gasteigi filharmonikusoknál Münchenben épp a napokban ért véget a kiállítás, amit május 12-től követ egy másik a Konrad Adenauer hídon Ingolstadtban.

Szép, színes és szimmetrikus


Kattintson a képekért!

A meghívó lenyűgöző magyar fővárosról beszél, a telt színekben pompázó képek a szép, képeslapra kívánkozó Budapestet ábrázolják. Pump szokatlan perspektívából mutatja be az emblematikus épülteket, tereket és látképeket, melyek között a kohéziót a szimmetria biztosítja: a koronát őrző díszes ruhába öltözött huszárok ugyanolyan szimmetrikusan jelennek meg a képen, mint a Lánchíd és az Erzsébet híd, a parlament Dunára vetülő árnyéka, a Zsinagóga és a Ferenciek tere. Ugyanakkor természetesen vannak teljesen aszimmetrikus felvételek is a kiállítás képei között.

Pump Károly az Indexnek elmondta, németországi kiállításának anyagát a tervek szerint valamikor a nyáron Budapesten is meg lehet tekinteni a Duna-korzón.

A jubileumok jegyében

A kiállításnak keretet adó Ungarischer Akzent névre keresztelt magyar kulturális évad amúgy a jubileumok jegyében zajlik: a két fő csapás Bartók Béla születésének 125-ik és az '56-os forradalom ötvenedik évfordulója, az első kettőnél valamivel halkabb Kurtág György zeneszerző 80-ik születésnapja. A kulturális évad programjai 2007 tavaszáig tartanak egész Németországban.

Pump Károly
Pump Károly 1953-ban született Baján, 1974 óta él Németországban és Franciaországban, jelenleg Münchenben él és dolgozik. Budapestet 1996 óta fényképezi, és Bajáról is készít nagyformátumú felvételeket. Jelenleg Sevilla és Róma panorámafelvételeit készíti függőleges formátumban. Ezt a kiállítását a magyar kulturális évad számára támogatás igénybevétele nélkül, "ajándékként" készítette.