Gyújtogatás után katasztrófakiállítás a Ráday utcában

2006.06.22. 11:50
A IX. kerület Ráday utca 25. alatti galériában a könyvhét után nem sokkal odaveszett Pataki Tibor grafikusművész Sorskönyvek című tárlata és a Kartonart Galéria papírbútor kiállítása. A június 16-án hajnalban tomboló lángokat máig nem tudni kik lobbantották fel, a szervezők azonban kitartanak, bár ők csak súlyos ókori bölcsességekkel tudnak visszavágni a bűnözőknek.

"Nem tudom miért történt mindez, és bár megijedtünk, félni nem akarunk" - mondja Orbán György, annak a kiállításnak a szervezője, amelyik június 16-án, csütörtökről péntekre virradó éjjel gyakorlatilag megsemmisült a Ráday utca 25. alatti galériában tomboló tűzben. Az egyelőre ismeretlen tettesek benyomták a kiállítóterem ajtaját, gyúlékony anyaggal lelocsolták az ott kiállított műtárgyakat, így a lángok elpusztították Pataki Tibor mind a 24 grafikáját és a papírbútorokat. A galéria üvege jelenleg is kormos, kívülről nem látni semmit a benti állapotokból.

A Ráday utcai fesztiválok - köztük az Europoetica sacra, a Plein Art, a Papírvarázs, az ünnepi könyvhét - egyik fő szervezője a nyilvánosság segítségét kéri, illetve ahogy fogalmaz: ő és munkatársai az emberek együttérzésére és közösségvállalására számítanak, ezért is nyitják meg csütörtökön délután ötkor az elpusztított kiállítást. "A jelenlegi állapotában tekinthetik meg az érdeklődők a könyvheti kiállítás maradványait. Kicsit pompeji hangulata lesz, ösvényeket söprünk a hamuba, a megnyitón pedig elénekeljük az Ég a város ég a ház is kezdetű dalt" - tréfálkozik Orbán György, de közben nem mosolyog.

"Megvédeni se tudjuk magunkat"

"A hivatalos álláspontunk az esettel kapcsolatban a következő: a Kartonart iparművészei, Pataki Tibor és szervezőként én, vagyunk a megtámadott szereplők, ezért együtt szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy 2006-ban, Magyarországon, Budapesten, a Ráday utcában ilyen megtörténhet" - hangzik a magyarázat arra, hogy miért nem állítják egyelőre helyre a galériát.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A lehetséges okokról nem tudni sokat: "Sűrű önvizsgálatot tartottunk, és azt hiszem kijelenthetjük, nem adtunk rá okot, hogy ilyen barbár támadás érjen bennünket. Feltétetelezm, nem mi személy szerint vagyunk a valódi célpont, és bár rendkívül értékes kortárs művészeti alkotások semmisültek meg, azt is csak remélni lehet, hogy nem a műtárgyak voltak a célpontjai a támadásnak." A feljelentést természetesen megtették, de igazi védelmet nem a rendőrségtől várják - bár az is megnyugtató lenne, ha rövid időn belül kézre kerülnének az elkövetők és megbízóik - hanem a nyilvánosságtól.

"Ez nem tréfadolog, olyan erők vannak szabadlábon, amik felrúgnak minden közösségi normát. Hiszen van valamiféle közmegegyezés arra, hogy műtárgyat - különösképp könyveket - nem éget el az ember, legalábbis az ember afféle naiv hitben él, hogy van a műalkotásoknak valami aurája, ami megvédi azokat. Most olyan dolog történt a főváros kellős közepén, ami e társadalmi közmegegyezés alapszabályát sértette meg. Nyilvánvaló, hogy az elkövetők érzéketlenek voltak erre a normára, de nem értjük a motivációt: haragszanak? Van valami elszámolnivalójuk? Pénzt akarnak? Mi nem tudjuk kinyomozni mi történt és megvédeni se tudjuk magunkat."

Kétszer gyújtogattak

A gyújtogatásnak egyébként volt előzménye is - amit akár figyelmeztetésnek is lehetne tekinteni, ha volna valamiféle konkrét üzenet is a fenyegető tettekk mellett. A könyvhét előtt egy héttel, június 2-án éjjel egykor ugyanis valakik felgyújtotték a galéria ajtaját, csak a közeli kávézó poroltóval érkező munkatársának köszönhető, hogy akkor a tűz nem terjedt át a belső térre.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

"Természetesen akkor is feljelentést tettünk. Aztán jött a 16-i éjszaka" - mutat körbe az elfeketedett galériában Orbán György. "Benyomták az ajtót és szisztematikusan elpusztítotak mindent. Legbelül kezdték és gondjuk volt rá, hogy mindenhova elérjenek a lángok." Pataki Tibor munkái hamuvá égtek, a radiátorok megolvadtak, a mennyezeti lámpák szétrobbantak és a földre csorogtak. Érdekes, hogy a karton bútorok bírták a legjobban a tűzet, ami nem mellesleg nagyobb bajt is okozhatott volna. A hátsó részen futnak ugyanis a gázvezetékek, így akár az egész ház a levegőbe repülhetett volna.

Tüzes tűzben jártok

"Minderről én csak másnap értesültem, amikor megérkeztem nem hittem a szememnek. Kezdő áldozat vagyok és az sincs rendben hogy itt műtárgyak semmisültek meg. Mi nem vagyunk maffia, mi bosszúból csak nagyon súlyos idézeteket tudunk a fejükhöz vágni." Orbán belelapoz egy József Attila kötetbe: "Tűz van./ És ti a tüzes tűzben jártok./ Ha engem láttok, bolondot láttok,/ Mert én tudom a ti haláltok".

A rendőrség jelenleg a szemtanúk kihallgatásánál tart illetve várják a tűzvizsgálói jelentést. Egyelőre rongálás miatt folyik ismeretlen tettes ellen az eljárás, de közveszélyokozás is lehet belőle, a kár pontos összegét még nem állapították meg, mondta az Indexnek Lévai László rendőr-főhadnagy, a IX. kerületi rendőrkapitányság bűnüldözési alosztáylvezetője. A jelenlegi feltételezések szerint az ingatlan előző bérlőjével lehet valami elszámolnivalója valakiknek, a történtek hátterében szórakozóhelyek üzemeltetésében érdekelt közel-keleti vállalkozók állhatnak.