Szándékosan gyújtották fel a tehénszobrokat

2008.04.11. 15:23
A hatósági vizsgálatok szerint gyúlékony anyagot locsolhattak szét a raktárépületben, éppen ott, ahol a tavalyi és tavalyelőtti Tehénparádé műtehenei álltak.

Rongálás miatt indított eljárást április 10-én a Budapesti Rendőr-főkapitányság, miután kiderült, hogy csütörtök hajnalban gyúlékony anyaggal, szándékosan gyújtották fel a 2006-os és 2007-es Tehénparádé tizenhat alkotását. Csütörtökön beszámoltunk arról, hogy feltehetően szándékos gyújtogatás áldozataivá váltak a XXII. kerületi raktárépületben Tehénparádé tehenei. A faszerkezetes, többszintes épületben gyorsan elterjedtek a lángok, és elérték az egyik szinten található kis lakást is. Az itt lakó négy embert a tűzoltók menekítették ki, de egyikük sem sérült meg.

A rendőrség azóta megállapította, hogy a Nagytétényi úti, több szintes raktárépületben gyúlékony anyagot locsolhattak szét, ez idézhette elő az épület három szintjére kiterjedő tüzet. Az éghető anyagot éppen ott locsolták ki, ahol a tehénszobrok álltak, emiatt valószínű a szándékosság. Az anyagi kár több millió forint. Még nem tudni, ki és miért gyújtotta fel a szobrokat.

Klikk!

A Nagytétényi úti raktárban tárolták azokat a prototípusokat, amik alapján az idei parádéra elkészítik a művek alapjául szolgáló teheneket. A szervező elmondta, ezen prototípusokat most újra le kell gyártani, ami miatt csúszhat az idei program.

Csikós Gergő, a Tehénparádé szervezője felfoghatatlannak tartja, hogy miért tesz valaki ilyet. "Akár a teheneknek szól, akár másnak, ez nem lehet megoldás arra, hogy valaki ilyen módon nyilvánítsa ki nemtetszését" - fejti ki egy közleményben. A történtek ellenére továbbra is folytatják az előkészületeket a harmadik magyarországi Tehénparádéra. Eddig több mint 300 pályázat érkezett be, és a szponzori kedv sem lankadt.

A tehenek feletti szinten az offline: ontheater színházi társulat bérelt helyiséget egy május végi bemutatóhoz. Az épületben keletkezett károk folytán az előadást minden bizonnyal le kell mondani, így a társulat közel félévnyi munkája veszik kárba.