Erzsébet
1 °C
4 °C

Szándékosan gyújtották fel a Tehénparádé teheneit?

2008.04.10. 15:35
Csúszhat az idei tehénparádé, mert a felgyulladt raktárban égtek a tehénszobrok prototípusai is. A szervező szerint a jelek szándékos gyújtogatásra utalnak.

Csütörtök hajnalban tűz ütött ki abban a XXII. kerületi raktárépületben, amelyben a Tehénparádé szobrait tárolták. A tűzben elégett a raktárban tárolt 15-16 alkotás. A faszerkezetes, többszintes épületben gyorsan elterjedtek a lángok, és elérték az egyik szinten található kis lakást is. Az itt lakó négy embert a tűzoltók menekítették ki, de egyikük sem sérült meg.

Bár a tűzoltók öt sugárral eloltották a tüzet, elégtek a tavaly és tavalyelőtt készült tehénszobrok, mondta az Indexnek szervező. A kár több millió forint, állította Csikós Gergely. A szobrok egy részét ugyanis fél-egymillió forint közti összegért már elárverezték, de tulajdonosaik még nem vették át azokat.

Klikk!

A Nagytétényi úti raktárban tárolták azokat a prototípusokat, amelyek alapján az idei parádéra elkészítik a művek alapjául szolgáló teheneket. A szervező elmondta, ezen prototípusokat most újra le kell gyártani, ami miatt csúszhat az idei program.

Csikós Gergely elmondta, hogy bár még nem zárult le a vizsgálat, a jelek arra mutatnak, hogy szándékos gyújtogatás történt. A tűz ugyanis abban a helyiségben keletkezett, ahol a teheneket tárolták, és innen terjedt át az épület többi részére.

A szobrok raktározására szolgáló terem ajtajáról ismeretlenek leverték a lakatot.

A szervező nem tudja, mi motiválhatta a rongálókat, hiszen a tehenek semmilyen érdeket nem sértettek, az árverésből befolyó összeg egy részét pedig jótékony célra ajánlják fel. Ebből támogatják a krónikus beteg gyerekek táboroztatását szervező Bátor Tábor Alapítványt.

A tűzeset miatt el kell halasztani azt a színházi előadást is, amelyet ebbe a régi épületbe szervezett egy társulat.

A teheneket az eredeti tervek szerint júliusban-augusztusban állították volna ki, de pontos időpontot még nem rögzítették. A tehénparádé menete szerint az alkotásokat a szponzorok rendelik meg. A jelenlegi 300 jelentkező közül az esemény támogatói választják ki azt, akinek tervét szponzorálnák. Az elkészült alkotásokat országszerte kiállítják, majd elárverezik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?