Szándékosan gyújtották fel a Tehénparádé teheneit?

2008.04.10. 15:35
Csúszhat az idei tehénparádé, mert a felgyulladt raktárban égtek a tehénszobrok prototípusai is. A szervező szerint a jelek szándékos gyújtogatásra utalnak.

Csütörtök hajnalban tűz ütött ki abban a XXII. kerületi raktárépületben, amelyben a Tehénparádé szobrait tárolták. A tűzben elégett a raktárban tárolt 15-16 alkotás. A faszerkezetes, többszintes épületben gyorsan elterjedtek a lángok, és elérték az egyik szinten található kis lakást is. Az itt lakó négy embert a tűzoltók menekítették ki, de egyikük sem sérült meg.

Bár a tűzoltók öt sugárral eloltották a tüzet, elégtek a tavaly és tavalyelőtt készült tehénszobrok, mondta az Indexnek szervező. A kár több millió forint, állította Csikós Gergely. A szobrok egy részét ugyanis fél-egymillió forint közti összegért már elárverezték, de tulajdonosaik még nem vették át azokat.

Klikk!

A Nagytétényi úti raktárban tárolták azokat a prototípusokat, amelyek alapján az idei parádéra elkészítik a művek alapjául szolgáló teheneket. A szervező elmondta, ezen prototípusokat most újra le kell gyártani, ami miatt csúszhat az idei program.

Csikós Gergely elmondta, hogy bár még nem zárult le a vizsgálat, a jelek arra mutatnak, hogy szándékos gyújtogatás történt. A tűz ugyanis abban a helyiségben keletkezett, ahol a teheneket tárolták, és innen terjedt át az épület többi részére.

A szobrok raktározására szolgáló terem ajtajáról ismeretlenek leverték a lakatot.

A szervező nem tudja, mi motiválhatta a rongálókat, hiszen a tehenek semmilyen érdeket nem sértettek, az árverésből befolyó összeg egy részét pedig jótékony célra ajánlják fel. Ebből támogatják a krónikus beteg gyerekek táboroztatását szervező Bátor Tábor Alapítványt.

A tűzeset miatt el kell halasztani azt a színházi előadást is, amelyet ebbe a régi épületbe szervezett egy társulat.

A teheneket az eredeti tervek szerint júliusban-augusztusban állították volna ki, de pontos időpontot még nem rögzítették. A tehénparádé menete szerint az alkotásokat a szponzorok rendelik meg. A jelenlegi 300 jelentkező közül az esemény támogatói választják ki azt, akinek tervét szponzorálnák. Az elkészült alkotásokat országszerte kiállítják, majd elárverezik.