Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elkoptatott viccek Budapest utcáin

2006.07.05. 10:25
A Cowparade nevezetű tehénszobor-invázió eleinte súlytalan vicc volt, de mire Magyarországra is elért az első színes tehén, már csak súlytalan maradt. A kritikus nem vált Tamás Gáspár Miklóssá, és felkészült a vallásháborúra. (A háború már ki is tört, a Bazilika plébánosának kirohanása után ismeretlenek megrongáltak egy tehenet, mire Demszky főpolgármester kiállt az alkotók mellett és szerdán meg is látogatja őket.)
Ellepték a tehenek Budapestet. Tehéninvázió az Andrássy úton. Marhaságok. Ezekre a pillérekre építeném a kritikát, ha a Cowparade nevezetű művészeti akció szellemében szólnék Önökhoz. De nem, mégpedig azért, mert egyáltalán nem sodort magával az a fiatalos, kreatív, sőt jópofa ötlethullám, aminek a szervezők beállították az eseményt. Inkább tényszerű leszek.

Bűntudat fagyizás közben

A köztéri művészet megreformálására kitalált ötlet lényege az volt, hogy szoborpályázatot hirdettek a széles közönségnek, bárki bármilyen munkával nevezhetett, és csak egyetlen megkötés volt, mégpedig hogy egy közel életnagyságú tehenet kellett a művésznek alapul vennie.

Az ötlet pont az, aminek látszik, súlytalan vicc, és ezzel nincs is semmi baj. A köztéri művészet sok helyen a világban (bár egyre inkább csak az olyan vidékeken, mint Kelet-Európa) ugyanis éppen a súlyos komolyságoktól nyög. A tábornokok, államfők és ráncos homlokú költők lovas- és mellszobrai közepette a járókelőt bűntudat gyötri, hogy ő vidáman fagyizik, miközben azok az emberek a költészetnek, nemzet felvirágoztatásnak, gyilkolászásnak szentelték életüket. A világ keleti felén a köztéri művészet szerepe egyébként éppen ez, az alattvalók kicsinységének érzékeltetése, de ez mellékszál.

A lényeg, hogy tök értelmetlenül tehenek jelentek meg Zürich, London, Brüsszel majd Auckland utcáin, főleg vicces színekben és virágokkal festve, az embereknek pedig jó kedvük lett, mert a látvány mégiscsak vicces.

Így ment ez évekig, 2002-ben a vicc elért keletre, Lettországba, 2004-ben Prágába, 2005-ben pedig még Bukarestbe is, de közben az egész már nem is volt olyan humoros. Így van ez, például mennyit röhögtünk régen a Jézus és egy hippi találkoznak kezdetű viccen is, aztán tessék, ma már akkor sem mosolyognánk, ha egész tálnyi space cake-et etetnének meg velünk.

A vicc Magyarországra tehát nyolc évvel az első svájci röhögőgörcs után jutott el, de időközben nem csak az újdonsága kopott el, hanem a forradalmi lendülete is. A mechanizmus aprólékosan kidolgozott, gördülékeny és ökonómikus. A magyar honlap szövege például pontosan egyezik az edinborough-ival, a genovaival vagy a varsóival. Ez a tehenes dolog a legjobb esetben is egy művészeti franchise vállalkozás lett, amiben körülbelül annyi a szabadgondolkodás, mint egy McDonald's-nyitásban.

A magyar tehén

Mint az várható, nyolcévnyi tehenezés után sok újat nálunk sem tettek hozzá a műfajhoz. A Kálvin téri bűvös kocka-tehenet leszámítva a máshol is kitalált színes, virágos, vicces feliratos tehenek láthatóak városszerte. Nem rosszak, inkább felejthetőek.

Mielőtt a köztéri művészet Tamás Gáspár Miklósának gondolnának, megjegyzem, hogy a globalizált tehenekkel semmi baj nincs, rendezzenek Cowparade-ot Miskolcon, Kazincbarcikán és Siófokon is, mert miért ne legyenek nagy, színes dolgok az utcákon, miért ne fotózkodjanak a turisták idétlen tehenekkel is?

A jelenségben az az érdekes, hogy amúgy van nekünk saját, a köztéri művészet állóvizét felkavaró projektünk. Igaz, sokkal nagyobb művészi szabadsággal, harcosabb ideológiával, ami még akkor is így van, ha az egészet a juppikomform Arc csoport szervezi is.

Az "Itt és most" köztéri szoborpályázat, szponzorok hiányában, évről évre a megszűnés ellen küzd, a művészeknek aprópénzből kell megvalósítani nyertes tervüket, amelyek így persze kevésbé lesznek igényesek, és kevésbé állnak ellen az időjárásnak meg a vandáloknak. A mi saját, tényleg helyspecifikus kritikát megfogalmazó köztéri szobraink hamar eltűnnek a köztereinkről, és így már érthető, hogy a városvezetés miért a tehenek mögé állt be a sorba. Itt szándékosan nem sütöttem el egy gyenge slusszpoént.

További marhák
Kritikánk elkészülte után derült ki, hogy a magyar viszonyok közt még egy súlytalan turistalátványosság is elég ahhoz, hogy a lakosság vallásháborúba és politikai villongásba hergelje magát. Az egyik, olvadó fagylaltot formázó tehenet ugyanis egyesek, a Bazilika plébánosának kirohanásával párhuzamosan megrongálták, és az éj leple alatt a Liberálisok Háza elé cipelték.

Válaszul ma délben Demszky Gábor lendül akcióba, szolidarít a tehén alkotóival, és teljessé válik a kör. Nem hagyjuk Önöket információ nélkül. Hamarosan beszámolunk az eseményről, és arról is, hogy szerveződnek-e keresztény kommandók a tehénszobrok ellen, amire válaszul szerveznek-e öngyilkos merényleteket a fiatal képzőművészek.