Naptemplomot találtak a piac alatt

2006.02.28. 12:08
Egy fáraók korában épített templomra és többtonnás királyi szobrokra bukkantak Kairó külvárosában, melyek közül több is II. Ramszesz vonásait viseli.

Naptemplomot és feltehetően II. Ramszesz fáraót ábrázoló szobrokat fedeztek fel Kairó külvárosában egy piac alatt, adta hírül vasárnap az Egyiptomi Régészeti Főhivatal (CSAE). A templomot a fáraók korában emelték, talaját zöld palalemezek alkotják, írta közleményében Zahi Hawass, a CSAE főtitkára.

Költözik a piac

Az ásatáson rózsaszín gránitból készült királyi szobrokat találtak, amelyek közül az egyik II. Ramszesz vonásait viseli és öt tonnát nyom, mondta el a vallási értékek minisztériumának tisztviselője. Egy másik, 175 centiméter magas szobor ülő helyzetben ábrázolja a fáraót, ennek hátoldalára II. Ramszeszre vonatkozó hieroglifákat véstek. Ezen kívül találtak még egy három tonnát nyomó szoborfejet is.

Az Aim Shams negyed az antik Héliopoliszra (jelentése: a Nap városa) épült. Az ókori város Alsó-Egyiptom fővárosa, illetve Ré napkultuszának a központja volt. II. Ramszesz időszámításunk előtt 1304 és 1237 között uralkodott Egyiptomban, számos szobrot és templomot állíttatott. Sokak szerint ő szerepel Mózes bibliai történetében is. Múmiáját 1881-ben találták meg.

A templomot egy egyiptomi-német archeológuscsapat fedezte fel. Hawass közölte: a piacot el kell költöztetni, a régészek ugyanis fel fogják tárni a teljes helyszínt. "Újabb jelentős leletek várhatnak arra, hogy kiássuk őket - mondta. - A boltosokat kártalanítani fogjuk." A főtitkár szerint a területet a turisták számára is megnyitják, talán már két éven belül.