Geszti mégis lóversenypályává alakítja a Hősök terét

2008.04.10. 16:35
Tavaly elmaradt, de idén május 31. és június 1. között mégis csak megrendezik a Hősök terén és közvetlen környékén a Nemzeti Vágtát. Lesz lóverseny, koncertek, gasztronómiai fesztivál.

Tavaly májusban már hírt adtunk róla, hogy Geszti Péter azt tervezi, lócitromosítja a Hősök terét a Nemzeti Vágta fantázianvű programsorozat keretein belül. A rendezvény tavaly elmaradt, nem akadt elég jelentkező, és kifutottak az időből, de idén május 31. és június 1. között megtartják.

Lázár Vilmos világbajnok fogathajtó, Stohl András, Sasvári Sándor, Pintér Tibor színművészek a jótékonysági futam leendő résztvevői, Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sportügyekért felelős államtitkára, Tamás István, a szervezőbizottság elnöke, Soós Csaba, a Raiffeisen bank vezérigazgató-helyettese, Stohl András színész és Geszti Péter

"A magyarokhoz a lovas- és huszárhagyományok kötődnek, így született meg a Nemzeti Vágta történelmi hangulatú lóverseny ötlete" - mondta el az MTI-nek Geszti Péter, a Nemzeti Vágta kreatív igazgatója. A kétnapos eseményt azért a Hősök terén tartják, mert a szervezők nem pusztán egy lóversenyt akarnak bemutatni, hanem az ország hagyományait, múltját felvonultató programsorozatot kínálni a nemzeti emlékhelyen.

A vágtán várhatóan közel száz saját települését képviselő lovas méri össze lovának gyorsaságát. Ehhez két és fél kört kell megtenniük a Hősök terére felépített speciális versenypályán. A galoppverseny győztese 30 millió forintot nyer nevezőjének és 5 millió forintot az általa képviselt önkormányzatnak. A nevezési díj bruttó 2 millió forint, amelyet már két futamgyőzelem esetén vissza lehet nyerni. Április 30-ig még várják a települések jelentkezését. Eddig 70-en neveztek, az érdeklődők között határon túli városok is vannak.

És Geszti Péter

A lóversenyt a Hősök terén tribünök és kivetítők segítségével mintegy 30 ezren láthatják egyszerre élőben. Az eseményt az RTL Klub élőben közvetíti június elsején. A Nemzeti Vágta több ingyenesen látogatható kulturális programból áll. A lóverseny mellett huszárrohamok, lovasparádék, koncertek lesznek. Az Andrássy úton a települések bemutatkozását szolgáló pavilonokat állítanak fel. Lesz Jótékonysági Futam, amin hat közismert személyiség versenyez. Győztese egymillió forintot nyer az általa képviselet alapítványnak.

A versenypályához 60 kamionnyi talajra lesz szükség - tájékoztatott Lázár Vilmos. Olyan talajt szállítanak ide, ami üvegszálat, geotextíliát és glicerint is tartalmaz, ezeknek az összetevőknek köszönhetően tömör, de rugalmas és biztonságos felület képződik. A Nemzeti Vágta hagyomány szeretne lenni, mint a Mesterségek Ünnepe, a Borfesztivál, a Szigetfesztivál, vagy Kapolcs - jegyezte meg Geszti Péter.