Spiccel, nem spicces

2000.08.09. 15:23
Biztos nem mélázik el a hátfájós, derekán liffegő úszógumival izzadságban fürdő honpolgár a Gellért-tér közelében táblákon olvasható rövidítés - IDMC - értelmén, pedig, ha követné a nyilakat a Műszaki Egyetemig, még visszatérhetne a hite az ifjúi test feltámadásában. Az International Dance and Movement Centre nyári Tánc és Mozgásműhelyének kurzusain augusztus 3-16. között tizenkét napig kedvére táncolhatna és különböző közkedvelt táncstílusokat tanulhatna neves külföldi mesterek segítsévével.

Biztos nem mélázik el a derékfájós, az izzadságban derekán úszógumival fürdő délbudai honpolgár a Gellért-tér közelében táblákon olvasható rövidítés - IDMC -értelmén, pedig, ha követné a nyilakat a Műszaki Egyetemig, még visszatérhetne a hite az ifjúi test feltámadásában.

Nyamvadt 6.600.-Ft +1.300 Ft-ért befizethetne az International Dance and Movement Centre nyári Tánc és Mozgásműhelyének valamelyik kurzusára, hogy augusztus 3-16. között tizenkét napig kedvére táncolhasson és különböző közkedvelt táncstílusokat tanuljon neves külföldi mesterek segítségével.

A jazzt Gilbert Passe-Coutrin, a flamencot Gertraud Maar, az afrót Flora Théfaine, a tangót Hernan Toledo, a stepp táncot Kurt Albert vezeti elő. Workshop-nak hívják az ilyesmit, angolszász mintára szerveződik immár 15 éve a Budapesti Műszaki Egyetem épületében, a végén - augusztus 16-án - még záró Gálaestet is tartanak az aulában, amely minden évben remek hangulatú, revűhöz hasonlatos látványosság. Afro-, flamenco- és hangzatos step-táncosok váltják egymástm de az idei program szerint a komolyabb műfajok - színházterápia (Georges Baal) és mozgásszínház (Lina Savatore) - is képviseltetik magukat.

Ott jártamkor a színházteremből furcsa zajok szűrődtek ki, csattogás, gurgulázás, brekegés-féle, az ilyesmi bizonyára jellemző a színházterápiás workshopokra. Mulatságos az egyetem komor lépcsőin tréningben és steppcipőben jókedvűen parádézó résztvevők látványa. Néhány éve az egyik japán buto-mester az egész egyetemet és a környező utcákat önhatalmúlag bevonta a játékba, két órás lassított Buto-járásban kellett eljutni a Gellért térig és vissza. Tanulják csak meg a magyarok, mi az a Buto! ( Akik végigcsinálták, valamit biztos megsejtettek belőle, ha másból nem, a másnapi izomlázból, vagy az azonnal jelentkező izomgörcsökből.)

Résztvenni e workshopon áldozattal is jár: aki ide jön, megfosztja magát egyebek mellett a ma divatos nyári fesztiválok élményeigtől. Míg mások buliznak, isznak, ölelnek, ő izzad, fárad, tanul. Aki spiccel, nem lehet spicces. De azért ne sajnáljuk: aki ezt választja, tudja, hogy mit csinál.