Árpád
-2 °C
4 °C

Elhunyt Zenthe Ferenc

2006.07.31. 11:46
Nyolcvanhat éves korában, hosszú betegeskedés után vasárnap távozott Tenkes kapitánya, a Szomszédok Taki bácsija, aki színházi munkáiért a Nemzet Színésze elismerést is megkapta.

Nyolcvanhat éves korában, vasárnap elhunyt Zenthe Ferenc. A színész, aki tavaly kapta meg a Nemzet Színésze címet, már évek óta betegeskedett, hosszú időt töltött kórházban is. Zenthe Ferencet a Madách Színház saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.


Zenthe Ferenc

Zenthe Ferenc színészetéért megkapta a legtöbb jelentős elismerést, így a Jászai Mari-díjat, Kossuth-díjat, Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, amelyek mellett örökös tag a Halhatatlanok Társulatában, továbbá érdemes és kiváló művész címeket is kapott.

Az 1952 óta a Madách színház tagjaként játszó Zenthe 1941-ben lett a Színművészeti Akadémia hallgatója, és 1945-től játszott a Pécsi Nemzeti Színháznál. 1947-ben a Kisfaludy színházhoz, 1949-ben a debreceni Csokonai színházhoz szerződött.

Fontosabb szerepei voltak a következő darabokban: Shakespeare: Szentivánéji álom, Karinthy Ferenc: Hetvenes évek Miller: A salemi boszorkányok Shaw: Olyan szép, hogy nem is lehet igaz Schiller: Ármány és szerelem Moldova: Az Ifjú Gárda Lloyd Webber: József és a színes, szélesvásznú álomkabát voltak.

A szélesebb közönség a filmekből ismerte. Első filmszerepét Nagy Sándor honvédtábornokként 1953-ban alakította a Föltámadott a tengerben, ezt a Rákóczi hadnagyának főszerepe követte (előtte öttusázók megtanították lovagolni, aminek még sok hasznát vette).

Ezután romantikus vígjátékok főszerepei következtek a sármos színész életében: a 2x2 néha 5, a Mese a 12 találatról, a Kölyök, a Fapados szerelem című filmekben. Később egyre inkább jellemszerepeket formált meg. 1983-ban készült az Oscar-díjra is jelölt magyar-NSZK koprodukció, a Jób lázadása, amelyben Zenthe Ferenc a Tisza-menti, módos falusi zsidó szerepében tűnt fel, aki keresztény kisfiút fogadott örökbe a második világháború alatt. Játékfilmben utoljára a Magyar vándor című filmben szerepelt 2004-ben.

A Tenkes kapitánya után több tévésorozat következett: a Rózsa Sándor, a Tüskevár, a Princ a katona, a Bors és legutóbb a Szomszédok.

Zenthe Ferencet 2005-ben választották meg a nemzet színészévé. Ugyanebben az évben az MTA Magyar Örökség-díjjal tüntette ki "sokoldalú emberábrázolásáért".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?