Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Kicsoda mit csináljon a kicsoda micsodájával

2005.08.25. 00:26

A vendégszöveg, az nagy játék a kortárs meg posztizé vagy mijanyavalya prózában (is), és nagy szellemi kéj (intellektuális miatúró), amikor bekattan, például (és főlegelsősorban), egy Esterházy-szövegdarabról, hogy mi is ő igaz valójában. Múltkori „Kis magyar pornográfia”-glosszáját az ÉS-ben úgy kezdte a mester: „Kicsoda mit csináljon a kicsoda micsodájával” (a Népszavának mocskolt be arisztokratikus keccsel valami „Orbán lezsidózta volna Vargát” baromságért). És úgy végezte: „Ceterum censeo: basszák meg az urak a sarkantyújukat!”

Most esett le. Sok évvel ezelőtt mutatott apám egy fénymásolt okiratot, a 20. század elején kelt egy múzeumi igazgatóhelyettes pennájából:

 

„Tekintetes kultúrmérnöki hivatal Pécsett.

Tegnapi póstával érkezett 1090/1903 18. hivatalos átiratukra, melyben azt kérdik, hogy a nagybereki község határában lelt régi sarkantyúval mi történjék? hivatalos tisztelettel azt válaszolom, hogy basszák meg az urak a sarkantyújukat, mert 35 Reaumur hõségben ilyen szarságokkal nem foglalkozhatunk.

Budapest 1903 aug. 18.

Teljes tisztelettel
lófasz a seggükbe
Dr. Réthy László
m. n. muz. Érem és régiségosztályi
igazg.-helyettes.

A XIV dik. m. kir. Kultúrmérnöki hivatalnak Pécsett.”

És hogy mitől kattant a lófasz (pendült a sarkantyú) a mélytudat homályában a hettekkel korábban olvasott Esterházy-glossza és az évtizedekkel korábban olvasott régiségoszt. ig.-h.-i levél között? Valaki tortát keresett egy levlistán:

From: A
Subject: tortahelp
tud vki a belvárosban jó (legjobb) cukrászdát, ahova ha bemegyek, tudok készen finom tortát venni? előre is thx

From: M
Subject: Re: tortahelp
Belvárosban: Auguszt a Kossuth Lajos uccában, egy udvarban.

From: L
Subject: Re: tortahelp
Én az Augusztot ismerem csak, ami sajnos budai (náci) belváros (Moszkva tér mellett közvetlenül), viszont mindig van kurva finom torta. Mind jó, az E-80 meg a füge különösen.
L.

From: P
Subject: Re: tortahelp
Jégbüfé belváros? Vagy Európa kávéház

From: Á
Subject: Re: tortahelp
szalay, a kossuth ter mellett.
es a dob utcaban is volt egy jo regebben...

From: G
Subject: Re: tortahelp
Újpest központ harangvirág cukrászda, garantáltan jó és garantáltan van torta készen

From: L
Subject: Re: tortahelp
Az is tök jó volt régebben, amelyik a Veres Pálné gimnáziummal van srégen szemben. Krízia a neve talán?
L

From: V
Subject: Re: tortahelp
minden kurvajo cukraszda naci.

From: U
Subject: Re: tortahelp
minden, ami ebben az orszagban jo, az naci.
ha ebbol az orszagbol kivonjuk a naci kulturat nem marad mas csak a kaftan, a pajesz meg a koserszilva.
_landesz

From: Z
Subject: Re: tortahelp
egy nagy lófaszt (azt tök félretéve is, hogy a kaftán tőzzsgyökéres ősmagyar - legrosszabb esetben is ótürk átvétel, l. László Gyula - viselet; meg hogy kevés magyarabbat lehet elképzelni a szatmári, plánedesőt mezőségi - különösen a szíki - szilvapálinkánál [aka kerítésszaggató], amelynek [sőt: melynek] vacak olách lopománya, a cujka is nagyságrendekkel nemesb kultúrincs a kóserszilvánál), hun vannak [teccik értni: hun!] az náci javak az oly ősmagor és egybenugyanakkor elkorcsultpunnyadott-Európa-felemelő jav-aktúl, mint a reflexíj, a miskakancsó, a csíkóskalap vagy a tokaszalonna? És akkor a vgmk.-ról, a Röpülj Páva mozgalomról vagy a Kék Fényről még szó se esett!
Z

From: U
Subject: Re: tortahelp
kikerem magamnak ezt a hangot!
lofaszert nem lehet kulturaltan bazmegolni, a kurva eletbe!
U

From: Z
Subject: Re: tortahelp
A lófasz, kéremtisztelettel, vérmélymagyarlélektani utalás, a legbennsőbbségesebb (mitnemongyak tezsvéribelterj) konnotációkkal, amióta Illyés Gyula apánk etimologice rávilágított naccerű remekében, a Hunok [teccikérteni: hunok!] Párizsban címűben, hogy a lófasz a török lofat 'kivégzőkaró' népetimológiája, vagyis a „lófasz a seggedbe” valójában a teljesen píszí és a legszofisztikáltabb értelmiségi körökben is - a politikaiakban megosztán végképpeniglen - akceptálható „végezd karón” moderált - fejcsóváló - rosszallás megfelelője. (Bár erre az egészre a legzsengébb leányom is aszondaná, hogy ő egy zsák lófaszé' se beszélne illyen csunyán.)
Z

Hát, itt valahol: katt, megvagy, EP, mindenkiben van valahol egy kis Lőwy Árpád.

[Ortográf Cirkusz – Tartalom]

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?