Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

lájszensz

2004.12.22. 12:00

Az ember turkál a régi levelei közt, és megíratlan témákra bukkan. Ez pl. egy nyári levélváltás a Totalcar szerkesztőségi levelezőlistáján:

From: Zsadon Béla
To: tc
Date: Thu, 05 Aug 2004
Subject: gáz

A licenc az 2 db c-vel van (saccra legalább százötven éve, vö.: Lizenz),
nem liszensz, és nem licensz, és nem liszenc.
(Az európai uniós meg kisbötű)
ZsB

From: Bazsó Gábor
To: tc
Subject: RE: gáz

És úgy is ejtjük? Toldalékolva is, meg minden? Hogyaszongya: A majom a gepárd licen_c_e alapján kurva izmos lábakat csináltatott? Megdöbbentő.

From: Zsadon Béla
To: tc
Subject: gáz

A Lizenz (ném) – licence (GB) / license (US) – abba a körbe tartozik, amit a „németből, latinból stb.-ből megvolt, elfelejtettük, angolból visszajött” szócsaládnak nevezek, tipikus példa a Fischer-domén (fizika) vs. IP-domain vagy a standard-sztenderd. Vagy: projekció, projektál, projektum, projektor - prodzsekt. (Egyébként ugyanannak a szónak többszöri átvétele akár különböző nyelvekből nagyon régi, természetes jelenség: pünkösd-péntek, donga-duga, korong-kuruzsol.)

Dédpapi vígan licencelt Bécs és Budapest között, c-vel természetesen, hiszen nemcsak németül tudott, hanem latinul is, tudta ragozni a licere igét, netán diplomázott is, „magyarán” volt licenciátusa. Miért kéne elkezdeni sziszegni? Poetica licentia?

Quod licet Iovi, non licet bovi.

From: Bazsó Gábor
To: tc
Subject: RE: gáz

Fogják meg!

[Ortográf Cirkusz – Tartalom]