Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

európai 3.: európai unióbeli

2004.02.21. 16:55
Ha egy bolt egyszer beindul! Kedves tudós szaktanácsadóm meg arra figyelmezet, hogy az európai c. poszt utolsó sora mellé nyugodtan kitehetünk egy szép nagy, piros deleaturt! Az *Európai Unió-beli ugyanis egyszerűen sajtóhiba a helyesírási szótárban. (Bizony, van ilyen, helyesírási hiba a helyesírási szótárban.) Vagyis mindenki, akinek van, szépen kijavíthatja a szótárában a jó alakra, arra, ami a helyesírási szabályzat szószedetében van:

európai unióbeli

Az úgy van, hogy a -beli lépzőre van egy spéci szabály (AkH. 200.): címekhez (kiadványok, műalkotások cimeihez) a -beli mindig kötőjellel kapcsólódik, a cím meg nagy kezdőbetűs marad: Index-beli, Az elveszett cirkáló-beli stb.

Nem így a földrajzi neveknél (AkH. 180–183.), ezeknél a -beli képzőre ugyanaz a szabályhalom vonatkozik, mint az -i képzőre, nem részletezném, unalmas és elég bonyolult. És ugyanilyen a helyzet az intézménynevekkel (AkH. 187.), intézménynévszerű megnevezésekkel (AkH. 190.) is. Vagyis, a bevésés kedvéért még egyszer:

európai unióbeli

Vigyázat: európai tanácsbeli, de: Európa tanácsbeli!

[Ortográf Cirkusz – Tartalom]

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek