Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

európai 3.: európai unióbeli

2004.02.21. 16:55
Ha egy bolt egyszer beindul! Kedves tudós szaktanácsadóm meg arra figyelmezet, hogy az európai c. poszt utolsó sora mellé nyugodtan kitehetünk egy szép nagy, piros deleaturt! Az *Európai Unió-beli ugyanis egyszerűen sajtóhiba a helyesírási szótárban. (Bizony, van ilyen, helyesírási hiba a helyesírási szótárban.) Vagyis mindenki, akinek van, szépen kijavíthatja a szótárában a jó alakra, arra, ami a helyesírási szabályzat szószedetében van:

európai unióbeli

Az úgy van, hogy a -beli lépzőre van egy spéci szabály (AkH. 200.): címekhez (kiadványok, műalkotások cimeihez) a -beli mindig kötőjellel kapcsólódik, a cím meg nagy kezdőbetűs marad: Index-beli, Az elveszett cirkáló-beli stb.

Nem így a földrajzi neveknél (AkH. 180–183.), ezeknél a -beli képzőre ugyanaz a szabályhalom vonatkozik, mint az -i képzőre, nem részletezném, unalmas és elég bonyolult. És ugyanilyen a helyzet az intézménynevekkel (AkH. 187.), intézménynévszerű megnevezésekkel (AkH. 190.) is. Vagyis, a bevésés kedvéért még egyszer:

európai unióbeli

Vigyázat: európai tanácsbeli, de: Európa tanácsbeli!

[Ortográf Cirkusz – Tartalom]