Amerikai gótika

A Life magazin első fekete fotósa, Hollywood első fekete rendezője. Se fotózni, se filmezni nem tanult, mégis ő készítette a fekete polgárjogi mozgalom legjelentősebb műveit: American Gothic című fotója és Shaft című filmje aktívan alakította a feketékről szóló közbeszédet. A Life fotósait bemutató sorozatban Gordon Parks.

A teljes egészében fotókra épülő Life magazin értelmezte újra a hírfotó szerepét az újságírásban, így lett a fotótörténelem meghatározó lapja. Különleges, erős, hatásos képek, címlapok, képes összeállítások jellemezték, az olvasók az első perctől kezdve imádták, négy hónappal az indulás után már heti egymillió darabot kapkodtak szét. A magazin híres fotósai most az Indexen!

A fotótörténelem meghatározó lapja, különleges, erős, hatásos képek, címlapok, képes összeállítások – ez a Life magazin. Az első, teljes egészében fotókra épülő hírújság, amely teljesen újraértelmezte a hírfotó szerepét az újságírásban. A Life magazint egyébként hivatalosan 1883-ban alapították, de 1936-ban egy szerencsés tulajdonosváltást követően vált jelentős lappá.

Az olvasók az első perctől kezdve imádták ezt az új formátumot, az első példány 380 000 példányban kelt el, négy hónappal később már heti egymillió darabot kapkodtak szét. A Life magazin őrült menőnek számított, ők írtak először az LSD-ről, nem véletlen, hogy a hatvanas évek világát bemutató Reklámőrültek című sorozatban az ellenkultúra éppen egy life-os magazinszerkesztő, Joyce Ramsay karakterén keresztül jelenik meg.

Végtelen sokáig lehetne sorolni a híres képeket, Robert Capa normandiai partraszállásról készült homályos foltjai, Gordon Parks jellegzetes, aktivista munkái, Henri Huet ábrázolása a vietnami háborúról – ezeket mindenki nagyon jól ismeri. Sorozatunkban a Life magazin fotósait mutatjuk be az Indexen!

 

“Nagy volt bennem a kíváncsiság és a tettvágy. Egyszerűen nem vettem tudomást arról, hogy fekete vagyok, csak besétáltam és jelentkeztem a munkára, amire igyekeztem legjobb tudásom szerint felkészülni.” Gordon Parks szegregált környezetben nőtt fel, Kansasben a feketék nem sportolhattak, nem vehettek részt társas eseményeken, és a továbbtanulástól is igyekeztek elvenni a kedvüket.

A szegény családban élő, korán elárvult Parks ugyan sosem fejezte be a középiskolát, az utcán csövezett és zenélésből próbált megélni, mégis a fekete polgárjogi mozgalom leghíresebb fotósa lett, akiből később a Life első fekete munkatársa, és Hollywood első fekete filmrendezője lett.

Sosem tanulta a fotózást, ahogyan a filmkészítést, az írást és a zenélést sem - mégis mindegyikben ösztönösen alkotott valami olyat, amire a kortársai közül senki más nem lett volna képes. American Gothic című fotója, Shaft című filmje, The Learning Tree című önéletírása, Martin Luther King életéről szóló zenés műve mind-mind maradandóak lettek. Három könyvet írt az életéről, háromszor nősült, háromszor vált, 93 évesen halt meg.