Hruscsov kedvenc amerikaija

2014.02.22. 18:20
Egy igazi csodagyerek volt: 17 éves már elvégezte a főiskolát, öt nyelven beszélt. Gyorsan és intenzíven élt – és sajnos röviden is, alig 34 évesen halt meg mellrákban. A Life magazin fotósait bemutató sorozatunkban Lisa Larsen.

A teljes egészében fotókra épülő Life magazin értelmezte újra a hírfotó szerepét az újságírásban, így lett a fotótörténelem meghatározó lapja. Különleges, erős, hatásos képek, címlapok, képes összeállítások jellemezték, az olvasók az első perctől kezdve imádták, négy hónappal az indulás után már heti egymillió darabot kapkodtak szét. A magazin híres fotósai most az Indexen!

A fotótörténelem meghatározó lapja, különleges, erős, hatásos képek, címlapok, képes összeállítások – ez a Life magazin. Az első, teljes egészében fotókra épülő hírújság, amely teljesen újraértelmezte a hírfotó szerepét az újságírásban. A Life magazint egyébként hivatalosan 1883-ban alapították, de 1936-ban, egy szerencsés tulajdonosváltást követően vált jelentős lappá.

Az olvasók az első perctől kezdve imádták ezt az új formátumot, az első példány 380 000 példányban kelt el, négy hónappal később már heti egymillió darabot kapkodtak szét. A Life magazin őrült menőnek számított, ők írtak először az LSD-ről, nem véletlen, hogy a hatvanas évek világát bemutató Reklámőrültek című sorozatban az ellenkultúra éppen egy life-os magazinszerkesztő, Joyce Ramsay karakterén keresztül jelenik meg.

Végtelen sokáig lehetne sorolni a híres képeket: Robert Capa normandiai partraszállásról készült homályos foltjai, Gordon Parks jellegzetes, aktivista munkái, Henri Huet ábrázolása a vietnami háborúról – ezeket mindenki nagyon jól ismeri. Sorozatunkban a Life magazin fotósait mutatjuk be az Indexen!

Egy igazi csodagyerek volt: 17 évesen érkezett meg New Yorkba, eddigre már elvégezte a főiskolát. Németországban született, de folyékonyan beszélt franciául és angolul is, kicsit tudott dánul és oroszul. Gyorsan és intenzíven élt – és sajnos röviden is, alig 34 éves volt, amikor meghalt mellrákban.

Először a Vouge-nak dolgozott, később szabadúszóként fotózott több helyre is, majd a Life csapott le rá, majdnem tíz éven keresztül készített nekik képeket Leica kamerájával.

Larsen nagy szerencséje volt, hogy szép és vonzó nőként nagyon könnyen kapcsolatot tudott teremteni, és mindenki azonnal megszerette őt, cserébe a fotóin is az alanyok jó oldalát igyekezett megragadni.

Mivel sok nyelvet beszélt, nagyon szeretett utazni, a világ legtávolibb sarkába is el akart menni. Sikerült is, ő volt az első amerikai fotós, aki bejutott Külső-Mongóliába, de testközelből tanulmányozta a kommunizmus hőseit Lengyelországban és Oroszországban is, sőt a Himaláját is megmászta.

A Life magazin számára készült utolsó munkájában éppen magyar menekültekről készített sorozatot.