Egy havi bérrel lesz adós dolgozóinak a HVG

2009.02.20. 16:14 Módosítva: 2009.02.20. 18:24
Megszorítási intézkedéseket vezettek be a HVG-nél. Információink szerint egyes dolgozókat elküldtek a hetilaptól, a többiek csak 11 havi bérüket kapják meg 2009-ben.

A gazdasági válság a HVG-t is elérte, az újságnál költségcsökkentő intézkedéseket vezettek be. Információink szerint több embert küldtek el a hetekben, fotósokról és a dokumentációnál dolgozókról tudunk. A HVG dolgozóinak idén kötelező lesz egy hónapos fizetés nélküli szabadságra is elmenniük, azaz idén csak 11 havi bérüket kapják meg. Mindezt hivatalosan nem erősítették meg: a jelenleg ott dolgozók ugyanis nem szívesen nyilatkoznak, Szauer Péter, a HVG Kiadói Zrt. vezérigazgatója pedig csak félig-meddig erősítette meg értesüléseinket.

"Nem nagyobb baj a HVG-nél, mint máshol" - mondta Szauer, a gazdasági válság azonban rájuk is rossz hatással van. Az oldalszám is csökkenni látszik, a hirdetések száma látványosan visszaesett a tavalyihoz képest, de ez Szauer szerint nem meglepő, hiszen ez a jelenség mindenhol tapasztalható, nem kell messzire menni, az Indexnél is, tette hozzá. De a legnagyobb külföldi lapoknál, mint például a New York Timesnál vagy a Le Monde-nál is ugyanez a helyzet, főként a print kiadványoknál.

Szauer két hete még határozottan cáfolta, hogy munkatársaktól kell majd megválniuk. „Ha körülnéz a magyar sajtóban, mindenhol üres oldalak vannak” – magyarázta. Az, hogy pár oldallal és hirdetéssel kevesebb az újság, szerinte így is remek teljesítménynek tartja a mai világban.

„A HVG nyereséges cég, körülbelül százezres heti példányszámmal” – mondta, „de ma valamennyi magyar cég azon gondolkozik, hogyan lehetne kompenzálni a válságot”. A HVG példányszáma heti 1-2 ezres különbségekkel amúgy stabil, ha valami nagy balhé van, akkor a szám megugrik.

Elmondta, hogy minden üzleti számítást felrúg az, hogy kevesebb hirdetési felületet tudnak értékesíteni, és még mindig nem lehet látni, hogy a 2009-es év hol fog elkezdődni, hiszen a hirdető cégek sem mernek lépni. „A mostani hónapokban türelemi időszakban vagyunk, hiszen a cégek még nem döntöttek az éves büdzséjükről sem.”