Nem hosszabbították meg a HVG főszerkesztőjének kinevezését

2009.06.25. 09:24
A kiadó vezérigazgatója megvétózta Réti Pál mandátumának meghosszabbítását, mivel véleménye szerint a gazdasági válság miatt új programot kell kidolgoznia a szerkesztőségnek. Őszig Réti Pál a főszerkesztő, aztán újból szavaznak a dolgozók.

Megvétózta Réti Pál, a Heti Világgazdaság főszerkesztőjének mandátumának meghosszabbítását a kiadó vezérigazgatója, ezért a szerdai döntés után szeptember 30-án újabb főszerkesztő-választást tart a szerkesztőség - olvasható a hvg.hu portálon megjelent cikkben.

A kiadó vezérigazgatója a HVG alapszabályában biztosított vétójogával élt, a hivatalos indoklás szerint azért, hogy a gazdasági válság miatt megváltozott piaci viszonyokra a szerkesztőség új programot dolgozhasson ki. Addig pedig továbbra is Réti Pál irányíthatja a lapot.

A harminc éves, a hírmagazinok között továbbra is piacvezető HVG-t az elmúlt hónapokban az olvasói és a hirdetési piacon is érzékeny veszteségek érték, a hivatalos álláspont ez indokolja az elmúlt évek gyakorlatától eltérő döntést.

A Matesz adatai szerint tavaly a második félévben még átlagosan 85 ezer kelt el a HVG-ből, az idei év első hat hónapjában viszont a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség gyorsjelentése szerint már csak 79 ezer. Emellett a HVG-t kifejezetten rosszul érintette a világgazdasági válság, mivel kevesebb hirdetési felületet tudtak értékesíteni, mint tavaly, főleg az álláshirdetések száma csappant meg.

A válság jele, hogy a HVG dolgozóinak idén kötelező lesz egy hónapos fizetés nélküli szabadságra menniük, azaz idén csak 11 havi bérüket kapják meg. Emellett néhány embertől, főleg fotósoktól, illetve a dokumentáción dolgozóktól már év elején megvált a cég, és információink szerint további leépítések várhatóak.