Perelné a hírlopókat az AP

2009.04.07. 17:24 Módosítva: 2009.04.07. 17:39
Saját híreik terjedését nyomon követő rendszert fejlesztene az AP hírügynökség, hogy beperelhessék az anyagaikat ellopó oldalakat. Állítólag a Google-re és a Yahoo hírkeresőjére is dühös a világ 121 országában jelen lévő ügynökség.

Az AP be fogja perelni azokat az internetes oldalakat, amelyek engedély nélkül használják fel híreit - közölte az amerikai hírügynökség San Diegó-i éves kongresszusán.

A 163 éve alapított hírügynökség vezetése bejelentette: nemcsak jogi lépéseket fognak tenni azok ellen, akik illegálisan veszik át anyagaikat, hanem külön rendszert fejlesztenek ki az on-line terjesztett hírek nyomon követésére.

"Nem nézhetjük továbbra is tétlenül, hogy mások eltulajdonítják anyagainkat téves jogi elméletek alapján" - szögezte le Dean Singleton, az AP elnöke.

A vezető amerikai hírügynökség nem nevezett meg konkrétan olyan portálokat, amelyek illegálisan emelik át híreit, de az AP-t szövetkezeti formában tulajdonló újságok közül több nehezményezi, hogy az olyan nagy internetes keresőportálok, mint például a Google vagy a Yahoo elszipkázza a reklámbevételeket, részben mások híreit elcsenve.

Az AP azt is bejelentette, hogy kénytelen csökkenteni előfizetési díjait, mivel a súlyos anyagi gondokkal küzdő lapok egyre többet panaszkodnak a túl drága előfizetésre. Az Egyesült Államokban gyakori hír, hogy kisebb-nagyobb lapok csökkentik példányszámukat, leépítenek, csődvédelmet kérnek, sőt meg is szűnnek a rohamosan apadó reklámbevételek és kereslet miatt.

A nonprofit alapon működő hírügynökség - amely 243 irodát működtet a világ 121 országában - az előfizetők megtartása érdekében új, korlátozott szolgáltatásokat is kínál, például a "minimális nemzetközi és hazai hírszükségletű" újságoknak.

Az AP 2007-es 710 millió dolláros bevételének egynegyede amerikai lapoktól származott; a becslések szerint ez a forrás a harmadával le fog csökkenni 2008 és 2010 között.