Új adókat indíthat az RTL Klub

2009.06.04. 14:16 Módosítva: 2009.06.04. 14:15
Az ORTT engedélyezte, hogy a koncessziós szerződés újratárgyalásakor az RTL Klub lehetőséget kapjon tematikus adók indítására. Ez csak az első lépés, az RTL inkább általános szórakozató adót indítana, de ahhoz új médiatörvény kéne. Cserébe ezentúl korhatár nélküli műsorok mehetnének csak délelőtt.

A médiahatóság elvben beleegyezett, hogy tematikus tévécsatornái legyenek az RTL Klubot működtető társaságnak - értesült csütörtökön médiahatósági forrásból a távirati iroda. A kereskedelmi csatorna műsorszolgáltatási szerződésének kezdődő újratárgyalásakor így várhatóan el fogják fogadni a cég ilyen irányú kérését.

Minderre azért van lehetőség, mert nem a médiatörvény, hanem a csatornát működtető társaság műsorszolgáltatási szerződése nem engedte eddig, hogy az RTL Klub tematikus adókat indítson.

A médiatörvény ugyanis csak annyit mond ki, hogy "földfelszíni műsorszórással működő országos televízió szakosított műsorszolgáltatóként nem működhet", ugyanakkor "az országos műsorszolgáltatásra jogosult és az abban befolyásoló részesedéssel rendelkező nem szerezhet befolyásoló részesedést más műsorszolgáltatást, vagy műsorelosztást végző vállalkozásban"; ez utóbbi passzus alól csupán a tematikus csatornák jelentenek kivételt. Vagyis országos adónak is lehet tematikus adója, tematikus adónak pedig a törvény szerint az olyan csatornák minősülnek, ahol az adásidő nyolcvan százalékában azonos műfajú műsorok mennek.

Csatornacsaládot építenének

Mindez az Index információi szerint csak az első lépés, hiszen az RTL Klubnak a tematikus adók nem sokat segítenek, de ennél nagyobb mozgásteret az új médiatörvény megszavazásáig nem kaphat. Tematikus adókon ugyanis a jelenlegi szabályozás szerint óránként mindössze három perc reklámot lehet sugározni, vagyis az ilyen csatornáknak a szolgáltatóktól kapott előfizetési díjakból kell megélnie. Mindez a zsúfolt kábelpiacon már közel sem akkor üzlet, főleg úgy, hogy az RTL Klubbal tulajdonosi kapcsolatban álló IKO Kábeltévé Kft. amúgy is működtet már tíz tematikus televíziós csatornát.

AZ RTL-csoport más államokban általában csatornacsaládokat működtet, információink szerint Magyarországon is ez az RTL Klub vezetőinek hosszú távú terve. Egy ilyen csatornacsaládhoz a kis tematikus adók mellett általában több általános szórakoztató csatorna tartozik, amely különböző célcsoportok igényeit tartja szem előtt. Tehát Magyarországon a tervek szerint előtt-utóbb lenne férfiaknak szóló RTL Klub, női nézőket vonzó RTL Klub, családbarát RTL és akár fiatalos RTL is.

Az MTI információi szerint a szerződés újratárgyalásán az ORTT el kívánja érni, hogy a hétvégi reggeleken, 7 és 11 óra között csak korhatár nélküli produkciók kerülhessenek a csatorna műsorába, ugyanakkor nem kapott többségi támogatást az a felvetés, hogy a délutáni időszakból soroltassák későbbre (a főműsoridőbe vagy a késő esti sávba) a kibszélőshow-kat: Mónikát és Joshi Bharatot.

Az Index úgy tudja, hogy a kereskedelmi csatornák koncessziós szerződésének újratárgyalása része annak az alkunak, amelynek részeként az RTL Klub és a Tv2 felment a digitális földfelszíni sugárzás eddig kihasználatlan rendszerébe, és ezzel tulajdonképpen megmentették a digitális átállást.