Hírlopásért perel a lengyel hírügynökség

2009.06.30. 09:07
Egy nagy multinacionális kiadót perelt be hírlopásért a lengyel nemzeti hírügynökség. De a cég nevét nem árulják el, mert félő, hogy a kiadó visszaperel a jó hírnév megsértése miatt.

Beperelt egy kiadót a PAP lengyel hírügynökség anyagainak illegális felhasználása miatt és 255 ezer eurónyi kártérítést követel - jelentette be hétfőn a PAP egyik vezetőségi tagja Varsóban.

Ada Kostrz-Kostecka szerint a hírügynökség bizonyítani tudja, hogy lopják a híreit. A beperelt cég nevét azonban nem akarta nyilvánosságra hozni, mert a vállalat állítólag jó híre megsértése miatt magas kártérítési követeléssel fenyegette meg a hírügynökséget. A PAP képviselője csak annyit árult el, hogy egy nemzetközi, jelentős pénzügyi tartalékokkal rendelkező, nagy vállalatról van szó.

Andrzej Karpowicz ügyész szerint a PAP anyagainak engedély nélküli felhasználója három jogszabályt sértett meg, köztük a szerzői jogokról szólót.

Az igényelt kártérítés összege a PAP-hírek tizenegy havi előfizetői díjának felel meg. Kostrz-Kostecka bejelentette, hogy a PAP további jogi eljárásokat akar indítani a hírügynökségi szolgáltatások illegális felhasználói ellen.

A több mint 230 újságírót foglalkoztató lengyel nemzeti hírügynökség 100 százalékos állami érdekeltségű részvénytársaságként működik, tevékenységének finanszírozása állami támogatásban részesül.