Izrael tiltakozik egy török sorozat ellen

Index, MTI
2009.10.15. 12:47
Az izraeli külügyminiszter berendelte a török nagykövetet, mivel szerinte Izrael ellen uszít az a török sorozat, amelynek új részében izraeli katonák megölnek egy fiatal palesztin lányt és egy kisgyereket, tankkal oszlatnak tömeget.

Izrael diplomáciai úton készül tiltakozni Törökországnál amiatt, hogy a török közszolgálati televízióban, a TRT1-en vetített egyik sorozat gyermekgyilkosként ábrázol izraeli katonákat. Az Ayrılık (Elszakítás) című, Gázában játszódó sorozat legfrissebb részében izraeli katonák mellbe lőnek egy ártatlan lányt, és egy tank átgázol a fegyvertelen tüntetőkkel teli, zsúfolt utcán.

A két Földközi-tengeri ország hagyományosan szoros védelmi kapcsolatokat ápol egymással, de viszonyuk az utóbbi időben kezdett megromlani, a mostani ügy ennek a legújabb fejleménye.

Az izraeli külügyminisztérium szerda esti közleményében tudatta, Avigdor Liberman miniszter utasítást adott arra, hogy tiltakozásul kéressék be a tárcához Törökországnak a zsidó államban akkreditált nagykövetét.

Izraeli tévécsatornák szerda este részleteket sugároztak a tévésorozatból, amelynek egyik jelenetében egy izraeli katona szándékosan tüzet nyit egy palesztin kislányra, aki holtan roskad össze. Egy másik jelenetben lassított felvételen látható, amint egy izraeli katona által kilőtt lövedék telibe talál egy palesztin kisgyermeket. A tévék nem mutatták be, hogy a sorozatban a palesztinok sem mindig békések: az utcán többször tűzpárbajt vívnak az izraeli katonákkal.

Az izraeli külügyminisztérium szerint a török tévésorozatnak semmi köze a valósághoz, viszont gyűlöletre uszít és Izrael-ellenes érzelmeket kelt.