Valér
-2 °C
0 °C

Fabiola királyné halálhírét keltették

2009.11.16. 16:10
Az előző belga király, Baldvin özvegyének halálhírét jelentette tévesen hétfőn a belga hírügynökség. A helyi internetes sajtó közlése szerint a galibát egy új rendszer okozta, amelyet a hírügynökség aznap állított munkába.

Az Ihavenews.be oldalon keresztül működő rendszer lehetővé teszi, hogy kívülről beküldött információk anélkül kerüljenek ki az előfizetőkhöz, hogy azokat a szerkesztőségben bárki ellenőrizné. A rendszer mögött az a megfontolás húzódik, hogy ha valaki (akár az utca embere) fontos esemény szemtanúja vagy résztvevője lesz, minél gyorsabban tudja értesíteni róla a sajtót.

Valószínűleg egy tréfás kedvű internetező keltette a 81 éves királyné halálhírét, amit később a hírügynökség immár saját szerkesztésű hírben cáfolni kényszerült. A spanyol származású Fabiola az 1993-ban elhunyt Baldvin király özvegye, a jelenleg uralkodó II. Albert sógornője, és megtartotta a királyné címet.

A hamis információ terjesztője azt is állította, attól halt meg, hogy meghallotta a királyi családhoz tartozó Lóránt herceg és felesége válásának hírét, ami szintén álhír volt.

2007 októberében Magyarországon is történt hasonló eset, amikor a Népszabadság online-ban megírták, hogy Horn Gyula halott. A hírt más médiumok is átvették. Később a Népszabadság bocsánatot kért a politikustól, az ügyben felelőssé nyilvánított főszerkesztő-helyettest pedig kirúgták.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!