Öt oldalról falják a híreket az amerikaiak

2010.03.15. 19:19
Az amerikai internetezők nem fizetnének online-hírszolgáltatásért, inkább ingyenes oldalakat keresnének, ha kedvencük elkezdene pénzt szedni a szolgáltetásért. 7 százalék azért a zsebébe nyúlna.

Az internetező amerikaiak többsége általában kevesebb mint öt híroldalról tájékozódik, derült ki a Pew intézet kutatásából, amelynek eredményét hétfőn közölték. Az már évek óta ismert, hogy a netezők nagy része nem ragad le egy hírportálnál. Ezt erősítette meg a mostani felmérés is: a megkérdezettek 35 százaléka mondta, hogy van kedvenc hírportálja, és csak 21 százalék nézegeti többnyire egyetlen oldal híreit.

Az internetezők 57 százaléka egynél több, viszont legfeljebb öt oldal híreiből táplálkozik. A Pew rámutatott: ez a tendencia egybecseng azokkal a kutatási eredményekkel, amelyek szerint a több száz csatorna között válogató tévénézők is végül néhány mellett állapodnak meg.

A közvélemény-kutatás szerint az internetezők közül csak 7 százalék lenne hajlandó fizetni is azért, hogy a híroldalakhoz hozzáférjen. A fizetési hajlandóság az egyetlen hírportálhoz ragaszkodók körében is alacsony: mindössze 19 százalékuk fizetne megszokott oldaluk tartalmáért, a többség, ha erre kényszerülne, inkább keresne magának egy másik, ingyenes oldalt.

Az amerikai napisajtó egy része a rendkívüli pénzügyi nehézségek miatt azt tervezi, hogy valamilyen formában fizetőssé teszi online-felületeit. Nagy áttörést hozhat ezen a téren, ha az egyik vezető újság, a New York Times - ahogy már ismertette az erre vonatkozó vázlatos terveket - lépésre szánja el magát. A lapok azt is sikernek könyvelnék el, ha internetes olvasótáboruk 5-10 százalékát előfizetésre lehetne bírni.

A Nielsen Online internetes sajtófigyelő cég adata szerint az amerikai internetes piacon több ezer oldal kínál híreket, mégis egy viszonylag kis kör, 199 portál forgalmazza a hírek 80 százalékát.