Botrányt okozott az öklendezőművész

2010.06.02. 16:06
A Britain's got Talent tehetségkutató egyik indulójának száma előtt hiába írták ki, hogy a produkciót senki ne utánozza otthon, egy gyereket mégis kórházba kellett szállítani. A fellépő bármit lenyelt, aztán visszaöklendezett.

Vizsgálatot indított a brit médiafelügyelet a legnézettebb brit tévés tehetségkutató verseny, a Britain's got Talent egyik indulója, egy mindenevő  művész ügyében, miután nézői panaszok szerint gyerekek próbálkoztak az életveszélyes mutatvánnyal.

A 47 éves Stevie Starr az ITV kereskedelmi televízió Britain's Got Talent  című showműsorának elődöntőjéig jutott elképesztő számával, amelynek lényege: a biliárdgolyótól a villanykörtén át a pénzérmékig minden elképzelhető - és elképzelhetetlen - tárgyat lenyel, majd tetszés szerinti sorrendben visszaöklendezi őket. Művészneve is utal e képességérre: Starr a "The Regurgitator" - körülbelül: visszaöklendező - néven lép fel számával a világ showszínpadain.

Az ITV műsorának zsűrije elszörnyedéssel vegyes ámulattal figyelte, amint Starr a legképtelenebb tárgyakat tünteti el szájában, majd nyeri őket vissza. A mutatvány egyik látványos eleme volt, amikor a Regurgitator megszámozott pénzérméket nyelt, majd a húszpennysek a közönség által kért számsorrendben kerültek elő ismét torkából. 
Az ITV a műsorszám előtt szöveges figyelmeztetést intézett a nézőkhöz, hogy senki ne utánozza otthon a látottakat, mert súlyos sérülés, sőt halál is lehet a következmény, ám - mint a nézői panaszokból kiderült - több gyerek is megpróbált Starr nyomdokaiba lépni.

A hároméves, belfasti illetőségű Amy Busby például - a The Sun, a legnagyobb bulvárlap beszámolója szerint - egy kétpennyssel próbálkozott, amely csekély névértékével ellentétben meglehetősen nagy átmérőjű érme. Amyvel szülei berohantak a helyi kórházba, ahol a kislány elmondta, hogy csak azt csinálta, amit "a tévébeli varázslótól"  látott.

Amy problémája azóta szerencsére természetes úton megoldódott, ám az Ofcom - a brit médiafelügyelet - szerdán közölte, hogy vizsgálatot indított a beérkezett panaszok ügyében. A Regurgitator végül nem jutott a Britain's Got Talent szombaton esedékes döntőjébe.