Nem tetszik az EBESZ-nek új olasz lehallgatási törvény

2010.06.15. 17:58
Az új lehallgatási törvényjavaslat visszavonására vagy átdolgozására hívta fel Olaszországot kedden az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője.

Dunja Mijatovic szerint az olasz törvényhozás felsőházában elfogadott törvényjavaslat jelenlegi formájában ellentétes az EBESZ-tagságból fakadó kötelezettségekkel. Emellett számottevően akadályozhatja az oknyomozó újságírók munkáját, leginkább azzal, hogy tiltja egyes bizalmas források és értesülések használatát, amelyek szükségesek lehetnek a demokrácia érdekében végzett, érdemi oknyomozó újságíráshoz.

A javaslatot korábban a Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) is bírálta. David Dadge, az IPI igazgatója szerint a javaslat a szabad újságírás és a nyilvánosság tájékozódáshoz való jogának "égbekiáltó arculcsapása". "Felháborító és nyugtalanító, hogy egy demokratikus országban, mint amilyen Olaszország, a kormány ilyen törvényt javasol" - hangoztatta Dadge egy közleményében.

Az EBESZ illetékese kiemelte, hogy a készülő új jogszabály korlátozná a bírósági vagy a rendőrségi nyomozással összefüggő dokumentumok közzétételét a per kezdete előtt. Külön bírálta azt a passzust is, amely a kiadókat 450 ezer eurós, az újságírókat 10 ezer eurós pénzbüntetéssel vagy harmincnapos elzárással fenyegeti arra az esetre, ha egy per kezdete előtt hangfelvételeket szivárogtatnak ki, és azt is, hogy börtönbüntetés fenyeget bárkit, aki nem "hivatásos újságíró", és az érintett előzetes beleegyezése nélkül film- vagy hangfelvételt készít valakiről.

A kormány támogatását élvező törvényjavaslatot a múlt héten fogadta el az olasz szenátus, az ellenzék heves tiltakozása mellett. Életbe lépéséhez az alsóház és az államfő jóváhagyására is szükség van.