Megtiltották a véres fotók közlését

2010.08.18. 16:23
A bíróságnak az nem tetszett, hogy egy venezuelai lap lehozott egy fotót egy az utcai erőszak miatt megtelt halottas házról. Az ítélet szerint a gyerekeket védenék azzal, hogy ezentúl semmilyen erőszakos eseményről nem közölhet fotót a lap.

Megtiltotta egy venezuelai bíróság helyi idő szerint kedden az egyik meghatározó helyi napilapnak, hogy bárminemű véres, erőszakos cselekménnyel kapcsolatos vagy halottakról készült fotót közöljön, miután az orgánum ellen vizsgálat indult egy múlt héten közzétett, halottasházat bemutató kép miatt.

Az El Nacional című venezuelai újság címlapján múlt pénteken közölt fénykép Caracas egyetlen halottasházába nyújt betekintést. A napilap egyik fotósának felvételén asztalon és padlón heverő félmeztelen és meztelen véres holttestek láthatók, ami a bíróságnál panaszt emelő ombudsman szerint jogsértőnek minősül, különös tekintettel a gyermekek és a serdülők védelmére. A fotóhoz tartozó szövegben az áll, hogy Venezuela kudarcot vallott az erőszakos bűncselekmények megfékezése terén.

A Hugo Chávez elnököt rendszeresen bíráló napilap online változata arról tájékoztatott, hogy egy caracasi bíróságtól kapott hivatalos értesítésben felszólították az újság szerkesztőségét: azonnali hatállyal tartózkodjon olyan képek, információk közzétételétől, amelynek tartalma véres cselekményekkel, fegyverekkel, terrorizmussal vagy fizikai erőszakkal kapcsolatos. A bírói rendelkezés nyomán a napilapnak a jövőben tilos olyan fotókat megjelentetnie, amelyek halálesetről vagy háborúról közvetítenek, és árthatnak a gyermekek és serdülők lelki egészségének. A napilap ezen felül pedig súlyos - akár éves bevétele 2 százalékának megfelelő - pénzbírságra is számíthat.

Miguel Henrique Otero, a napilap főszerkesztője szerint a szóban forgó fénykép csupán cáfolhatatlan bizonyítéka a kétségbeejtő venezuelai közbiztonságnak, és szerinte az ilyen fotók betiltásának elrendelése egész egyszerűen csak politikai megfontolásból történt. A vitatott képet ezen a héten több más ellenzéki lap is közölte az El Nacionallal vállalt szolidaritás jegyében.

A rendőrségtől és civil szervezetektől származó adatok szerint a dél-amerikai országban 2009-ben 13 ezer és 16 ezer közöttire becsülték a gyilkosságok számát. A legtöbb közvélemény-kutatás pedig arról árulkodik, hogy a venezuelaiak többsége számára a közbiztonság hiánya jelenti a legnagyobb aggodalmat.

A venezuelai hatóságok 2006 óta már nem közölnek hivatalos adatokat az országban folyó bűnözésről, és csak a helyi lapok adnak róla tájékoztatást, többnyire kiszivárogtatott dokumentumok alapján.  • Hírek
  • Hírek