A brit hadseregnek nem tetszik Harry herceg elrablása

2010.10.20. 09:37
A brit hadsereg vezetője azt akarja, hogy a Channel4 televízióhálózat ne adja le azt a filmet, ami azt mutatja be, mi történt volna, ha Harry herceget elrabolták volna afganisztáni szolgálata alatt. A The Taking of Prince Harry-t csütörtökön tűznék műsorra.

A Harry herceg fiktív elrablásáról szóló 90 perces film egy nagyszabású túszejtő akció politikai következményeit tárja fel. Harry tíz héten keresztül szolgált Afganisztánban, amíg az erről szóló hírek 2008 elején kiszivárogtak a sajtóba.

h

Harry a terroristák első számú célpontja

Nagy-Britannia sajtószolgálata szerint a brit hadsereg vezetője, Sir Jock Stirrup azt mondta, hogy a film aláásná az Afganisztánban állomásozó csapatok biztonságát, ezért azt követeli, hogy a Channel4 ne adja le azt. A Nemzetvédelmi Minisztérium ugyan elismerte hétfőn, hogy Stirrup írt egy levelet a csatornának, de azt megtagadta, hogy felfedje annak tartalmát.

A Channel4 szerint a film egy aktuális kérdés komoly vizsgálata. Hírek szerint a film egyik jelenetében az egyik túszejtő egy meg nem töltött pisztolyt fog a brit királyi család tagjára és elsüti azt.

A brit hadsereg vezetőjének aggodalmai nem alaptalanok, mivel a terrorellenes szolgálatok ismeretei szerint az al-Kaida nagy-britanniai követőinek első számú célpontja lett a 26 éves herceg, aki a harmadik az utódlási rangsorban.

Egyelőre nem tudni, hogy a csatorna végül műsorra tűzi-e a filmet.