Az NMHH szerint nem Ice-T a magyar sajtószabadság hőse

2011.01.01. 18:32 Módosítva: 2011.01.01. 19:18
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság nem gyakorolt cenzúrát, csak a törvényt alkalmazta, amikor arra szólította fel a Tilos rádiót, hogy figyelmeztető jelzést adjon le „a közvetett módon erőszakra, illetve szexualitásra utaló” Ice-T-dal előtt, olvasható a szervezet közleményében.

„A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság figyelemreméltónak tartja, hogy Ice T amerikai rapper lassacskán a magyar sajtószabadság hősévé kezdi kinőni magát” – olvasható a hatóság közleményében. A hatóság nemrégiben egy nyolcoldalas levélben figyelmeztette a Tilos rádiót arra, hogy valószínűleg megsértette a törvényt, amikor szeptember 2-án este hat óra körül játszotta le Ice-T It's On című számát. Az NMHH az ügyben közigazgatási eljárást indított.

„Felesleges bármiféle hatósági önkényt keresni az ellenőrzés mögött, nem történt más, mint a törvény megfelelő alkalmazása. A kiskorúak médiával szembeni védelme Európa-szerte kiemelt téma. Az ellenőrzés során alkalmazott törvényhelyek Magyarország EU-csatlakozása érdekében, a vonatkozó európajogi [európai jogi – a szerk.] normák implementálásakor kerültek be 2002-ben a jogszabályba” – írja a hatóság.

A közlemény szerint könnyű olcsó tréfát űzni abból, hogy a hatóság védi a gyermekeket és kiskorúakat, mert ha nem tenné, azzal szembemennénk az EU jogrendjével. Az írás kitér arra is, hogy nem különösebben nehéz kigúnyolni a hatósági eljárások szükségszerűen hivatalos, a köznyelvhez képest nehézkesnek tűnő nyelvezetét. „Különösen Ice T szabadon áradó soraihoz képest tűnhet körülményeskedőnek a hatósági levél” – olvasható a közleményben.

Az NMHH szerint ha valaki elolvassa a dal szövegét, nehezen gondolhatja úgy, hogy az nem utal „közvetett módon erőszakra, illetve szexualitásra”.  Hozzáteszik még, hogy „talán az Internet [internet – a szerk.] bátor, gyakran névtelen szabadságharcosai is belátják, hogy azért Ice T még messze van Kossuth Lajostól, a sajtószabadság igazi hősétől”.

A magyar szabályozás értelmében a rapper szókimondásának nem különösebben súlyos a következménye: a törvény nem kér mást, mint egy apró figyelmeztető jelzést a dal lejátszása előtt (illetve azt, hogy az ilyen számokat csak este 9 és reggel 5 között lehet lejátszani). Nincsen szó cenzúráról, ízlésrendőrségről, és a jövőben sem csak negédes táncdalslágereket lehet majd leadni a rádióban, írja a NMHH.

„Azért nem árt, ha tudjuk: saját hazájában Ice T dalát – a washingtoni Legfelső Bíróság hetvenes évekbeli, ún. Pacificia-döntése óta – csak este 10 óra után adhatják le a rádiók. Ha nem így tennék, az amerikai médiahatóság, a Federal Communications Commission olyan bírságot szabna ki rájuk, amely biztosan meghaladja a Tilos Rádió éves költségvetését. Így hát köszöntjük a művészt nálunk, a szabadság hazájában! It's on!” – zárul a frappáns közlemény. Aláírás: „MNHH Kommunikációs Igazgatóság”.  • Tippek
  • Hírek