Szalai Annamária: El fognak csitulni a viták

2011.01.23. 12:38 Módosítva: 2011.01.23. 12:39
A médiatanács elnöke úgy véli, hogy el fognak csitulni a médiatörvény körüli viták, amelyek hátterében Szalai Annamária szerint gazdasági és politikai érdekek állnak, olvasható az MR1-Kossuth Rádió honlapján.

Szalai Annamária a médiatörvény körül kialakult nemzetközi vitáról szólva a Vasárnapi Újságnak azt mondta, hogy szerinte sok külföldi támadásban összemosták a médiatörvényt a válságadóval, a bankadóval, a magánnyugdíjpénztár ügyeivel. „Az európai politikában is vannak pártok, és nem feltétlenül a tények befolyásolják a működésüket, hanem hátsó érdekek” - tette hozzá.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke azt mondta, hogy nem öncélú szabályozásról van szó, szeretnék a jogalkalmazásba bevonni a szereplőket, akiket a törvény érint. „Örömmel veszek minden olyan kritikát, amely valóban a médiatörvényről szó. A szabályozás megfelel az európai irányelveknek. Szeretnék, ha nem ellenséget, hanem partnert látnának bennünk.”

Szalai Annamária hangsúlyozta, hogy a szabályozás nem öncélú. „A média világa alapvetően megváltozott. Nem lehet megengedni, hogy nem egyenlő mércével mérünk” – mondta az internet megnövekedett szerepére utalva.

A médiatanács elnöke emlékeztetett rá, hogy a mostani szabályozásban meghatározott szankciók mértékéhez képest a büntetés az előző törvényben bizonyos esetekben még nagyobb volt, és itt nem a pénzre kell gondolni, hanem például az elsötétítésre, a tévécsatornák műsorának meghatározott időre szóló felfüggesztésére. Hozzátette: a büntetéseknél nem cél az ellehetetlenítés, és fokozatosság elvét komolyan kell venni. Minden döntéssel szemben bírósághoz lehet fordulni.