Kész a kirúgási lista a közmédiában

2011.06.02. 09:19
Megvan a lista, hogy kiket küldenek el a közrádiót, tévéket és MTI-t összefogó alaptól június végén, értesült a Népszabadság. A lap úgy tudja, az alapnál egy újonnan megalakuló bizottság dönt majd arról, kik kerülhetnek mikrofon és kamera elé.

A Magyar Televízió egykori munkatársai közül 285-öt, a Magyar Rádiótól 162, a Duna Televíziótól 124, a Magyar Távirati Irodától pedig 28 dolgozót akar elbocsátani június utolsó hetében a Médiaszolgáltatást-támogató és Vagyonkezelő Alap.

A lapinformációi szerint az összesen 571 dolgozót érintő lépés még csak az első köre az elbocsátásoknak, mert ősszel további négyszáz fő leépítését tervezik. Így a közmédiumoknál jelenleg dolgozó több mint háromezer emberből minden harmadik elvesztheti állását – írja a napilap újságírója, Bednárik Imre, aki 2010 májusáig az MTV Hírigazgatója volt.

A most elbocsátásra váró hatszáz ember közül kétszáztól korkedvezményes nyugdíjazással vesznek búcsút, nagyjából hasonló azoknak a száma, akik az alap vezetése szerint jó ideje nem végeztek érdemi munkát. Az érintetteknek várhatóan június utolsó hetében mondják meg, hogy a továbbiakban nem számítanak rájuk. Közben hozzálátnak a mikrofon-, illetve képernyőengedélyek felülvizsgálatához is, az összes engedélyt bevonják és egy új bizottság szűri meg azokat, akik a jövőben megszólalhatnak, képernyőre kerülhetnek a közmédiában. Akik nem, azokat várhatóan a második körben bocsátják el – írja a lap.

A négy közmédium összes dolgozója - leszámítva a műsormegrendelő funkciót betöltő, ötven fő alatti MTV, Duna TV, Magyar Rádió Zrt.-t, valamint a központi hírcentrumként működő és ezért nagy létszámban megmaradt Magyar Távirati Irodát - a médiaszolgáltatást-támogató alaphoz került.

Az alap vezetésének célja az alkotói, műsorgyártási, adminisztratív feladatokban meglévő párhuzamosságok felszámolása, a költségek csökkentése. Az alap idén elméletileg 63 milliárd forinttal gazdálkodhatna, de a tavasszal bejelentett kormányzati megszigorítások miatt ötmilliárddal csökkentették a költségvetését. A közmédiumoknak az előző években felhalmozott tartozásai megközelítik a 15 milliárd forintot, a több mint háromezer dolgozó éves bérköltsége pedig közel húszmilliárd forint.