Néhány kritikus mondatért rúgnak ki egy szerkesztőt az MTI-nél?

2011.06.20. 10:42
Maga Belénessy Csaba vezérigazgató indított vizsgálatot az MTI-nél egy médiakonferenciáról szóló tudósítás miatt, erről a főszerkesztő is csak egy neki küldött levélből értesült.

„Tisztelt Főszerkesztő Úr! 2011. június 16-án a MÚOSZ-konferencia eseményeinek feldolgozása során a közreműködő munkatársak vélhetően súlyosan megsértették az MTI szerkesztőségi kézikönyv ide vonatkozó előírásait és más szakmai hibákat is elkövettek. A történtek alapos megismerése és a felelős személyek felkutatása érdekében fegyelmi vizsgálatot indítok. Az aznapi ügyeletes főszerkesztő-helyettest egyelőre felfüggesztem a munkavégzés alól, a további intézkedésekről az érintetteket írásban és szóban tájékoztatni fogom” – a Hírszerző birtokába jutott belső üzenet szerint ezzel indokolta Pach Ferenc főszerkesztőnek Belénessy Csaba, az MTI Hírcentrum vezérigazgatója, a közszolgálati hírügynökség csütörtöki turnusvezetőjének felfüggesztését.

A hír elsőre azért tűnhet meglepőnek, mert – éppen az MTI tudósításai alapján – úgy tűnik, a MÚOSZ által szervezett A magyar közmédia küldetése és lehetőségei című konferencián moderált kritikákat fogalmaztak meg a felszólalók. Vince Mátyás volt MTI elnök például arról beszélt, a jelenlegi médiaszabályozás „visszalépés” a korábbi állapotokhoz képest, Horányi Özséb pedig azt mondta, mivel a társadalom nem homogén, a média sem lehet az. (A teljes MTI-tudósítást lásd keretes írásunkban.)

A volt elnök az MTI-ről

Mint az előadás teljes szövegéből kitűnik, Vince Mátyás ugyan többször említette név szerint is az MTI-t, („a  Magyar Távirati Iroda, az MTI,  - akkor szerintem  inkább sem nemzeti, sem állami ne legyen, hanem legyen közszolgálati”, vagy: „az MTI elsősorban a közt, a közjót szolgálja, s ne az államot”, az új médiaszabályozás „a hazai közmédia függetlensége szempontjából kétségtelenül visszalépés az előbbi modellhez képest”), de a tudósításból ezek ki is maradtak, ott az MTI konkrétan egyáltalán nem jelenik meg.

A főszerkesztő-helyettest mégis felfüggesztették – a Hírszerző szerint azért, mert a távirati iroda belső szabályzata szerint minden, az MTI-ről magáról szóló hírt külön egyeztetni kell közlés előtt a hírcentrum felsővezetésével is. A főszerkesztő-helyettes ezt elmulasztotta, akár állásával is fizethet érte.

A teljes MTI-tudósítás szövege

"Az ország hírügynökségének közszolgálatinak kell lennie, nem nemzetinek vagy államinak, mert az állam érdeke és a közérdek nem feltétlenül esik egybe - mondta Vince Mátyás, a Magyar Távirati Iroda volt elnöke csütörtökön A magyar közmédia küldetése és lehetőségei című budapesti konferencián.

Az esemény egyik szervezője, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége nevében felszólaló Vince Mátyás ismertette az Európában létező hírügynökségi modelleket, és azt mondta: vannak olyan hírügynökségek, amelyek közvetlen vagy közvetett módon az állam tulajdonában állnak, de sehol sem létezik olyan konglomerátum, amelyet Magyarország alakít ki. Szerinte a közmédiarendszer átalakításakor sokat hivatkozott brit BBC struktúrája sem hasonlítható a magyarhoz, mivel hírügynökség ott nem része az egységes intézménynek. "A tavaly június óta formálódó magyar médiavilág visszalépés a korábbihoz képest" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a nemzetközi kritika szerinte ennek a visszalépésnek szól.

Horányi Özséb, a Magyar Kommunikációtudományi Társaság elnöke előadásában a közmédiát a társadalom információs közvagyonaként mutatta be, amelynek alapvető feladata, hogy szolgáltasson a társadalom számára. Azt mondta: a társadalom nem homogén, ezért a közmédia sem lehet az."