MTVA fb: csak ketten értenek a médiához

2011.06.23. 12:47 Módosítva: 2011.06.23. 12:49
Egy zalai mérnöktanárt kért fel Szalai Annamária a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) felügyelőbizottságának élére. A Médiatanács elnöke korábban jó viszonyt ápolt Marton Gézával, aki fb-tag volt már ugyan, de a közmédiában járatlan.

Marton Géza június elseje óta az MTVA felügyelőbizottságának elnöke, miután január elsején az fb tagjának választotta Szalai Annamária, a Médiatanács elnöke - értesült a Népszabadság. A posztot Marton megbízott elnökként március elseje óta tölti be, mivel elődjét, Böröcz Istvánt nevezték ki az MTVA vezérigazgatójának.

Szalai és a zalai

A zalai okleveles gépészmérnök és mérnöktanár a zalaegerszegi Munkácsy Mihály szakközépiskola igazgatói székét cserélte le 1999-ben a Zalaegerszegi Városfejlesztő Rt. igazgatói posztjára, amit 2003-ig töltött be. Ebben az időszakban Szalai a térség fideszes parlamenti képviselője volt, és több a társaság beruházásában elkészült épület alapkőletételéről vagy átadásáról készült fotón együtt látható Marton Gézával.

Marton Géza felügyelőbizottsági tag és elnök volt már a Zala Volánnál és a Zalatournál is, de a média területén járatlan. Azonban nem ő az egyetlen az MTVA felügyelőbizottságában, akinek nincs médiás múltja. Kosztolányi Dénes, volt fideszes politikusnak és pitonjait "szocialista" egerekkel etető közéleti szereplőnek is munkát adott Szalai Annamária áprilisban. De a napilap szerint Szarka Istvánné, az Asszonyok a nemzeti egységért mozgalom képivselőjeként is csak azzal a 2002-es kijelentésével kapcsolódik a médiához, hogy a mindenkori ellenzéknek külön közszolgálati tévécsatornát kellene adni.

A felügyelőbizottságnak mindössze két tagja, az 1990-2006-ig fideszes, majd KDNP-s parlamenti képviselő, Tirts Tamás, egykori ORTT-tag, és a testület egyetlen ellenzéki tagja, Ladvánszky György, az ORTT MSZP által delegált tagjának vannak tapasztalatai ezen a területen.