Leváltották a vajdasági Magyar Szó főszerkesztőjét

2011.06.23. 21:44
A legnagyobb példányszámú vajdasági magyar napilap főszerkesztőjét szakmai indokokra hivatkozva menesztették. Miközben a leváltásáról tanácskoztak, támogatói tüntettek, szerintük valójában politikai okokból távolították el a lap éléről.

Több mint négyórás vita után Pressburger Csabának, a Magyar Szó főszerkesztőjének leváltásáról döntött csütörtökön az alapítói jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Tanács (MNT) Szabadkán. A sürgősséggel beterjesztett indítványt – amely elsősorban szakmai okokkal indokolta az egyetlen vajdasági magyar nyelvű napilap vezetőjének menesztését - tizennyolcan támogatták, öten ellene szavaztak, hatan pedig tartózkodtak.

Az MNT tagjai szintén többségi szavazással döntöttek arról, hogy a később kiírandó főszerkesztői pályázat elbírásáig a lapot a huszonhat éve a Magyar Szónál dolgozó Varjú Márta irányítja. A vita során a Pressburger Csaba menesztését támogatók elsősorban az elmúlt hét-nyolc hónap során történtekkel indokolták a lapot 2009 óta irányító főszerkesztő menesztését. Álláspontjuk szerint a legnagyobb példányszámú magyar napilap nem tájékoztatott megfelelően a vajdasági magyar közélet több fontos eseményéről, és az újság példányszámcsökkenését is felrótták a főszerkesztőnek.

Pressburger Csaba az ülésen kifejtette, hogy az elmúlt időszakban jelentősen emelkedett a Magyar Szó olvasottsága, bár a nyomtatott újság 25 ezres példányszáma mintegy 5 százalékkal csökkent 2010-ben a korábbi esztendőhöz képest, az internetes kiadás egyedi látogatóinak száma mintegy háromszorosára, napi hatezerre nőtt. A Magyar Szónak korábbi tekintélyét is sikerült visszaszereznie, cikkeit gyakran veszik át más magyar és szerb nyelvű médiumok is, mondta a menesztett főszerkesztő. A döntés után úgy fogalmazott, hogy az eljárás az 1990-es évek Szerbiájára emlékeztette, „ilyet a milosevici idők óta” nem látott.

Az MNT ülésének kezdetén mintegy ötvenen – köztük a lap dolgozói és Tolnai Ottó Kossuth-díjas író - demonstráltak a Magyar Ház előtt. Az újságírók mécseseket gyújtottak és kifüggesztették az 1848-as 12 pont egy példányát, rajta kiemelve az első, a sajtószabadságra vonatkozó passzust. A Magyar Szó főszerkesztőjének leváltására irányuló kezdeményezést bírálta a Szerbiai Újságírók Független Egyesülete (NUNS) és a vajdasági magyar újságírók érdekvédelmi szervezete is, mert úgy látják, hogy politikai okokból távolítják el Pressburger Csabát a vajdasági magyar lap éléről.