Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Lemondott a Murdoch-birodalom vezetője

2011.07.15. 12:16 Módosítva: 2011-07-15 12:33:47
Lemondott pénteken a súlyos etikai botrányba keveredett Murdoch-sajtóbirodalom nagy-britanniai cégcsoportjának vezérigazgatója, Rebekah Brooks, aki a News International élén állt.

Rebekah Brooks a News International élén állt. Ez a cég adta ki a News of the World című vasárnapi bulvárlapot - a világ legnagyobb olvasottságú angol nyelvű hétvégi tömeglapját -, amelyről a múlt héten kiderült, hogy néhány éve feltörte és exkluzív információk reményében lehallgatta egy elrabolt és brutálisan meggyilkolt 13 éves kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét. Az eset idején Brooks volt a News of the World főszerkesztője.

A rivális brit lapok által feltárt ügy azóta az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai sajtóbotrányává fajult, amelynek következtében több politikai és rendőrségi vizsgálat is indult, és amely alapjaiban rengette meg Rupert Murdoch sajtómágnás globális újság- és médiabirodalmát.

Ráadásul a botrány egyre nagyobbra duzzad: a lap az azóta előkerült újabb bizonyítékok szerint két másik meggyilkolt kislány szüleinek, valamint a 2005. július 7-ei, 52 emberéletet kioltó londoni terrormerényletben meghaltak szeretteinek és az iraki, afganisztáni frontokon elesett brit katonák hozzátartozóinak mobiljait is feltörte és lehallgatta, szintén exkluzív értesülések reményében.

Rendőrségi adatok szerint a News of the World az utóbbi években csaknem négyezer közéleti személyiség és magánszemély mobiltelefonjaihoz férhetett hozzá illegális módszerekkel.

Rebekah Brooks a lemondását bejelentő pénteki közleményében hangsúlyozta: "mélységes felelősséget" érez mindazok iránt, akiknek a lap eljárása "fájdalmat okozott". Brooks közölte, hogy jóllehet személyesen kívánta kivezetni a céget a válságból, ám jelenléte "a parancsnoki hídon" az ő személyét állította a vita középpontjába, és ez elvonta a figyelmet "a múltbeli problémák rendezésére tett őszinte erőfeszítésekről". Rebekah Brooks ezért benyújtotta lemondását, amelyet pénteki közlése szerint a 80 esztendős Rupert Murdoch, a cég első embere és fia, James Murdoch - a News International elnöke - elfogadott.

David Cameron konzervatív párti brit kormányfő az elmúlt napokban többször is személyesen szorgalmazta Brooks távozását.

A botránynak máris komoly politikai és üzleti következményei vannak.

Cameron a héten a brit sajtószabályozásra, valamint a politika és a sajtó kapcsolatára is kiterjedő átfogó vizsgálatot jelentett be a parlamentben. A miniszterelnök közölte: a vizsgálat elvégzésével megbízott, magas rangú bíró vezette független testület egy éven belül ajánlásokat fogalmaz meg az "új, hatékonyabb sajtószabályozásra". Cameron szerint a cél az, hogy a brit sajtó őrizze meg szabadságát, sokszínűségét, valamint függetlenségét a kormánytól, ugyanakkor a legmagasabb szintű etikai és szakmai normákat is érvényesítse.

A brit kormányfő a vizsgálatról szóló parlamenti előterjesztésében bejelentette azt is, hogy a politika és a sajtó kapcsolatainak átláthatóvá tétele végett a jövőben minden kormánytagnak és köztisztviselőnek feljegyzést kell készítenie vezető szerkesztőkkel és médiacégek vezetőivel tartott találkozóiról, és e feljegyzéseket negyedévente nyilvánosságra kell majd hozni.

Rupert Murdoch brit cége a súlyos botrány hatására a múlt héten bejelentette a korábban hetente 2,5 millió példányban megjelent News of the World azonnali felszámolását. A 168 éve alapított lap utolsó, 8674. száma múlt vasárnap került az újságosstandokra.

A botrány még egy komoly üzleti veszteséggel járt a Murdoch-birodalom számára. A News Corporation - a globális sajtó- és médiaérdekeltségeket egyben tartó Murdoch-holding - hosszú ideje igyekezett megszerezni a teljes ellenőrzést a Sky médiacsoportot működtető legnagyobb magánszektorbeli brit médiavállalkozás, a BSkyB felett, ám a cég - amely jelenleg 39 százalékot birtokol a BSkyB részvényeiből - a kialakult rendkívül ellenséges politikai és közhangulatban a héten bejelentette, hogy visszavonja 8,3 milliárd fontos (2500 milliárd forintos) felvásárlási ajánlatát.