Újabb leépítésekre készülnek a közmédia vezetői

2011.10.06. 09:45
Azt már korábban lehetett tudni, hogy idén két körben terveznek csoportos létszámleépítést a közszolgálati médiában, ám eredetileg úgy volt, hogy a leépítendők létszámának bejelentésére október vége előtt bizonyosan nem kerülhet sor. A Népszabadság viszont úgy tudja, hogy az MTVA főszerkesztői már készítik azokat a listákat, amelyek alapján újabb 500 embert küldenének el.

A Népszabadság értesülései szerint 500 dolgozójától válna meg az MTVA, a létszám bejelentésére pedig a közeljövőben sor kerülhet.

Hétmilliárdos megtakarítást várnak

A lap szerint az alap főszerkesztői már elkezdték összeállítani az elbocsátásban érintettek listáját, amelyen a második körben jóval többen kerülnek majd ki az adminisztrációs területről. Mint ismert, a nyáron lezajlott első körben a leépítettek 60 százaléka műsorkészítési területen, 40 százalékuk pedig adminisztratív területen dolgozott.

Az alap akkor bár 600 főre jelentett be csoportos létszámleépítést, végül 420 aktív és 80 nyugdíjas munkavállalójától vált meg. A szakszervezetek régóta hangoztatják, hogy ismereteik szerint ezer embertől kíván megszabadulni az MTVA, így várhatóan a második kört is nagyjából 600 főre jelenthetik be, hogy az egyeztetések és fellebbezések után meglegyen az 500 fős leépítés, és az ebből fakadó 7 milliárd forintos megtakarítás.

Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója az Indexnek nem kívánta megerősíteni azt, hogy 500 főtől válnának meg még az idén, azt viszont elmondta, hogy a csoportos létszámleépítés előkészítése valóban elkezdődött. Az ehhez szükséges SZMSZ-módosítást már egyeztették a szakszervezetekkel, és azt a Médiatanács is jóváhagyta, szervezeten belüli kihirdetése a napokban megtörténik. A létszámleépítésben érintettek számát egy-két héten belül jelentik be a Munkaügyi Központnak és a szakszervezeteknek.