Alig indult a forgatás, egymásnak estek

2011.10.18. 12:01
Herendi Gábor és Fonyó Gergely rendezte a magyarországi HBO első fiktív sorozatát, a Társas játékot. Ez a csatorna megrendelésére egy izraeli szériából készült, és az HBO szerkesztőként végigkísérte a munkálatokat a kész licensztől a castingolástól a forgatáson át a vágásig, de a rendezők és a forgatókönyvírók így is örültek, hogy dolgozhattak. Október 23-án debütál az első két rész, kódolatlanul.
Fonyó Gergely rendező, fotók - HBO

Az eredetileg izraeli When shall we kiss című produkciót a Divinyi Réka vezette forgatókönyvíró csapattal íratták át, céluk szerint a magyar helyzetnek megfelelően. Rendezőnek meg Herendi Gábort és Fonyó Gergelyt kérték fel, akik már túl vannak a Jóbarátok-ra hajazó Tea és az Oroszlán Szonja-Szabó Győző-féle Szeret, nem szeret című sitcomokon.

Ez a sorozat annyiban is más az említetteknél, hogy a műfaja dráma: „Azt eleve elhatároztuk, hogy nem akarunk vígjátéki elemeket használni, a hétköznapi helyzetek sokszor magukban hordozzák a humort, az pont elegendő” - kezdte a Társas játék hétvégi díszbemutatóján az interjút Herendi.

A sorozat hossza miatt volt szükség két rendezője, az alaphossz ugyanis 6,5 óra. Herendi az első hét részt rendezte, Fonyó a következő hatot, de Fonyó szerint mindkettőjüknek jutott bőven izgalmas epizód.

Fonyó Gergely

Amerikában kameramankodás közben készítette első filmjét, a Kelj fel Jancsit saját zsebből, ami itthon szemledíjas lett. A Cseh Tamás tervvel kereste meg Kálomista Gábor producer, akinek Fonyó a négy játékfilmje közül kettőt is rendezett: az Idegölő fércművet és a Tibor vagyok, de hódítani akarok-kamaszfilmet. Sikere egy musical, a Made in Hungária lett (Neményi Ádámmal), ezt a Golden Globe-válogató bizottság is bekérte.

Bár Dávid (Simon Kornél) és Léna (Martinovics Dorina) főleg az első csókra vágynak a tucatnyi epizódokon keresztül, de közben több szálon zajlik a történet: Gabi, a Cyrano-orral ellátott könyvelő (Pokorny Lia) neten keresi az igaz szerelmet, Judit, a kétgyermekes családanya (Balsai Mónika) pedig kihűlt házasságából (Thuróczy Szabolcs karaktere elől) próbál kitörni.

A sorozat szereplői a bemutatón Herendivel
A sorozat szereplői a bemutatón Herendivel

A sorozat szereplői jobban néznek ki az átlag magyar sorozaténál: de Herendi szerint csak Léna karakterénél volt szempont a szépség. "A cél az volt, hogy a legmegfelelőbbet találjuk meg a szerepre. Ha ez a sorozat valamiben erős, azok a színészek."

Profi stábot, szervizcéget, forgatókönyvírókat a felemás helyzetben a filmszakma időleges befagyasztása miatt sikerült az HBO-nak könnyen toboroznia. "A jó szakemberek hónapok óta munka nélkül voltak - magyarázta Herendi. - Divinyi Rékának és forgatókönyvíró csapatának ez a műfaj amúgy nagyon jól is áll. A Pioneer gyártócég meg évek óta profi”.

Herendi Gábor rendező
Herendi Gábor rendező

A költségvetésről senki nem árult el konkrétumokat, arra hivatkozva, hogy ez egy magáncég magántőkéje, maximum annyit tudtunk meg, hogy nem kevés. Fonyó Gergely még kiemelte: "itt figyeltek arra, hogy minden fillért a filmre költsenek". Előző munkájánál, a közpénzből finanszírozott, és a Duna tv-nek nem kész állapotban leadott Gézengúznál például nem így történt: "A sajtóból értesültem, hogy az 58 millió forintnak közel négyszerese állt eredetileg rendelkezésre" - nosztalgiázott a Neményi Ádám producerkedése és az ARAC kft. gyártása alatt készült projektjéről.

Itt a kreatív munkát is felügyelték a finanszírozás mellett, emelte ki Schulteisz Katalin, a Társas játék executive producere - aki az HBO produkciós vezetője egyben. "a csatornánál dőlt el a produceri kézben, hogy mi legyen”. A rendezőket meg arra kértük, helyezzék el a nemzetközi HBO-sorozatok között az új magyar szériát: "Bár az HBO sorozatokra jellemző egyfajta merészség, ez a produkció jobban közelít a mainstream szériákhoz".

És ha már mainstream, Herendit a leszbijelenetről is kérdeztünk: "Balsai Móni és Tornyi Ildi-páros pechjére pont a leszbijelenettel kezdtük az egész forgatást. Alig ismerkedtek meg, máris egymásnak kellett esniük. De ezt kitűnő színészekhez méltóan hitelesen megcsinálták."

Herendi Gábor

A Valami Amerikát rendezte már gyakorló reklámfilmesként. Azóta is a vígjátékok vonalán halad: a Magyar vándor és a tragikusabb vonallal is dolgozó Lora után a Valami Amerika 2 hozta vissza a több százezres nézettséget. Filmjeinek ő a producere is.

Amellett, hogy Tel Aviv helyett Budapest a helyszín (a külsők nagyrésze a VII. kerület, a 400 nevű szórakozóhely és környéke is kiemelt), még változtattak pár dolgon. Divinyi kreatív csapatával (Czető Bernáth László, Szekér András és Bodzsár Márk) néhány karaktert átformált, pár szereplő foglalkozását megváltoztatta: például Simon Kornél figurája virágkötő helyett a Pesten trendibb biciklibolttulaj lett, pláne, mert itthon kevés férfi virágkötő van. A cselekményszálat meg jobban összekuszálták Herendi szerint: "ettől is izgalmasabb lett az eredetinél".

Schulteisz Katalin producer és Dalit Kahan, az izraeli sorozat írónője és főszereplője
Schulteisz Katalin producer és Dalit Kahan, az izraeli sorozat írónője és főszereplője

HBO magyar produkciói:

A sorozatgyártásban már volt egy fikciós filmjük 2007-ben, a Született lúzer. A Társas játék az első olyan fikciós sorozat, amit teljesen felügyelt az HBO. 2009 óta készítenek saját gyártású dokumentumfilmeket, mint szemlén díjazott a Láthatatlan húrok – A tehetséges Pusker nővérek (Sós Ágnes); a Schiffer Pál-díjas Varázslatos gladiátorok (Kabarcz Zsófi) és a miskolci Cinefesten jutalmazott Két világ közt (r: Nagy Viktor Oszkár).