Helyreigazítás

2012.01.23. 15:13

Az Index.hu 2012. január 11-i számában megjelent Felelős szerkesztő és műsorvezető is felmondott a köztévénél című írás több valótlan állítást tartalmaz az MTVA szerint, amelyeket az alábbiakban részletezünk.

Az írás szerint " A vezetők elmarasztalását követően azonban nem „rehabilitálták” a vezetői utasításokat végrehajtó, büntetést kapott munkatársakat, sőt ahogy múlt héten megírtuk [2], a riportot készítő – a blőrözés idején már egy másik forgatáson dolgozó – Horváth Aninak nem hosszabbították meg a szerződését."

A valóság ezzel szemben az, hogy Horváth Ani szerződésének meghosszabbítása folyamatban van.

" A Lomnici-ügy miatt azonban - ahogy egy forrásunk fogalmazott - „nemcsak rajta álltak bosszút”, hanem a Duna TV Híradójának felelős szerkesztőjén, Fiók Éván is, akit kivettek a Híradó szerkesztéséből és a Közbeszéd című műsorba helyezték át. Mint megírtuk, két, az elmarasztalt kollégáikkal szolidaritást vállaló riportert, Benyó Ritát és Balogh Juditot is más műsorokba száműztek.”

Az újságíró által sugalmazottakkal szemben a valóság az, hogy a Közbeszédbe való áthelyezés közös megegyezés alapján történt, és nem retorzió volt. Benyó Rita és Balogh Judit új feladatokat kapott, ahol kamatoztathatja tapasztalatát és tehetségét.

„A legfrissebb hírek szerint Fiók Éva megelégelte a megpróbáltatásokat és a héten felmondott az MTVA-nál. Úgy tudjuk, hogy a felelős szerkesztő már korábban is jelezte aggályait a hírszerkesztési gyakorlat miatt, és többször jelezte felmondási szándékát, de „könyörögtek neki, hogy maradjon, mivel annyira kevés az ember”.

Fiók Éva nem jelezte aggályait a hírszerkesztési gyakorlat miatt. Nem jelezte többször a felmondási szándékát. Fiók Éva munkaviszonya közös megegyezéssel szűnik meg.

„De információink szerint a Híradónál más munkatársak is kérték, hogy vegyék ki őket a hírműsorból, mivel aggódnak amiatt, hogy a Híradó rossz megítélése a személyükre is rányomja a bélyegét,...”

A kollégák nem aggódnak, a hírterületen a helyzet normális. A Híradónak jó a megítélése és a népszerűsége töretlen, sőt egyre feljebb ível.

„Az viszont ugyanakkor többek szerint is problémákat okozhat, hogy a két csoportos létszámleépítés és az áthelyezések után alig maradt nagy gyakorlattal rendelkező riporter a Híradóknál, mint mondják, egy-két kivételtől eltekintve gyakorlatilag vidékről felrendelt tudósítók és gyakornokok csinálják élesben a hírműsorokat.”

Az eddig a vidéki stúdióknál dolgozó szakemberek új lehetőségekhez jutottak. A nagy gyakorlattal rendelkező kollégák továbbra is minden héten saját értesülésű, exkluzív információkat hoznak nyilvánosságra a Híradóban.

Az érintettektől és az MTVA-tól elnézést kérünk.